TOKOM SASTANKA

Predsjednik Bugarske Radev predložio da se što prije otvori aviolinija Sarajevo - Sofija

Bugarska je ponopravna članica NATO-a, to su i naši jednoglasno definisani ciljevi, poručio je Bećirović

Cvijanović, Radev i Bećirović tokom susreta u Sarajevu. Predsjedništvo BiH

N. Aj.

prije 2 sata 27 minuta

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Sastao se s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega se obratio na konferenciji za medije, uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i članicu Predsjedništva Željku Cvijanović.

Bećirović je poručio kako je ovo njegov treći susret s predsjednikom Bugarske u ovoj godini, ali prvi put u BiH. Naglasio je i prijateljske odnose dvije države u prošlosti.

- Bugarska je bila prva država na svijetu koja je priznala nezavisnost BiH. Naravno naše prijateljske veze postoje i od prije. Javnosti je manje poznata činjenica, ali prva bosanska kraljica bila je upravo bugarska princeza Doroteja - rekao je kazao je on.

Još jednom je naglasio važnost rada na NATO putu BiH, između ostalog, kroz bugarsko članstvo u Alijansi.

- Bugarska je ponopravna članica NATO-a, to su i naši jednoglasno definisani ciljevi. Na početku mandata sam rekao da želim da dođemo do zemalja NATO-a i svih tih država. Drago mi je da mogu konstatovati da gotovo nema nijednog predsjednika zemalja članica NATO-a s kojim nisam razgovarao u prethodnom periodu jer smatram da je važno da se BiH poveže s tim zemljama - rekao je Bećirović.

Ekonomska saradnja dvije države je bila u fokusu razgovora na predsjedničkom nivou, posebno u sektoru turizma i ekonomskog povezivanja ljudi, stoga je predloženo i direktno povezivanje aviolinijom.

- Predložio sam predsjedniku Radevu da i Predsjedništvo i on daju dodatni poticaj i ohrabrenje da ratificiramo još neke važne sporazume kao što su u oblasti turizma, mladih i sporta, zaštiti naših investicija, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja itd. Predsjednik je predložio i da radimo na tome da što prije otvorimo avioliniju Sarajevo - Sofija, mislim da je to ideja koja bi dodatno ojačala povezanost ove dvije države - kazao je Bećirović.

Cvijanović je tokom obraćanja medijima kazala da su se s predsjednikom Radevom viđali na međunarodnim konferencijama, ali da su prvi put u ovakvom okruženju, što im je omogućilo drugačiju atmosferu za razgovor.

Naglasila je da u BiH postoje neslaganja o mnogim pitanjima i da je postojanje tih razlika jasno i predsjedniku Radevu, indirektno govoreći o NATO putu BiH.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev rekao je da će se razlike morati savladati ukoliko je EU naš cilj.

- Da bi taj put bio uspješan, to je konsolidacija napora unutar zemlje, potreba da se konsoliduju napori, da se postigne konsenzus. Ja shvatam da je državni ustroj u BiH prilično komplikovan kao rezultat Dejtonskog sporazuma, ali smatram da bez obzira na taj sistem, koji trazi puno dodatnog napora da se postigne konsezus, ipak konsenzus može da postoji - kazao je Radev.

On je u svom obraćanju također potvrdio prijateljstvo dvije zemlje kroz historiju i naglasio potrebu za jačanjem ekonomske saradnje. Svjestan je i tragedije koja se dogodila u BiH te je, pored postojeće pomoći u spasavanju i sanaciji, ponudio i svaku drugu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.