SUD BIH

Video iz sudnice / Pogledajte šta se dešavalo na ročištu Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Dodik opomenut zbog nepoštivanja Suda, advokati zbog izjava u medijima

Milorad Dodik. Avaz

prije 10 sati 20 minuta

Sutkinja Sena Uzunović danas je na početku suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v. d. direktora „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću napomenula da je odbijen zahtjev za njeno izuzeće, kao nedopušten. 

Također je, prilikom utvrđivanja ko je sve prisutan u sudnici, zvanično konstatirala da Milorad Dodik ne poštuje Sud jer nije htio da ustane.

Odbrana Miloša Lukića jučer je u spis uložila 36 materijalnih dokaza, među kojima je i verbalna nota Ambasade SR Njemačke, kao i nota OHR-a u vezi s imenovanjem visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Sud će ponovo razmotriti rješenje o prihvatanju svih dokaza replike Tužilaštva i naknadno te kada prouči izjašnjenje Dodikove odbrane. Prigovor odbrane je kasnio zbog tehničkih problema s faks uređajem.

Uzunović je navela da je branilac Goran Bubić izvršio uvid u spis i da je konstatirano da faks štampa potvrdu o slanju, a eventualni tehnički problemi, kao što je nedostatak papira kod primaoca, nisu opravdanje. Ona je rekla da zahtjev odbrane da im se dopisi isključivo dostavljaju poštom nema uporište u zakonu.

Također, sutkinja Uzunović je upozorila pravne savjetnike Milorada Dodika, advokate Antu Nobila i Gorana Petronijevića, zbog javnih istupa u medijima i upozorila da izbjegavaju da komentiraju odluke Suda.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. oktobar ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.