POSLANIK U PD PSBIH

Magazinović pokrenuo inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove

U odgovoru UIO BiH navedene su i preporuke i koraci koje je potrebno poduzeti kako bi izmijenjeno zakonsko rješenje

Fena

Nerma Ajnadžić

prije 10 sati 4 minute

Saša Magazinović pokrenuo je inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove.

U odgovoru na Magazinovićevo poslaničko pitanje Uprava za indirektno oporezivanje BiH odgovorila je da u načelu podržava inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, naročito imajući u vidu kategorije potencijalnih korisnika istih (socijalno ugrožena lica i druge).

U istom odgovoru navedene su i preporuke i koraci koje je potrebno poduzeti kako bi izmijenjeno zakonsko rješenje bilo u najboljem interesu korisnika doniranih lijekova. 

UIO takoder smatra da bi trebalo urediti oblast doniranja lijekova i utvrditi jasna pravila iz domena sigurnosti istih, te tačno definisati pojam , donirani lijekovi, pri čemu isti ne bi obuhvatao suplemente i slično. 

Također, mišljenje UIO je da treba definisati ko može donirati lijekove i ko može biti primalac doniranih lijekova.

- Ovu inicijativa vjerujem da ima podršku i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta, budući da su u novembru 2023. godine uputili zajedničku inicijativu Vijeću ministara, vladama oba entiteta ministarstvima zdravstva za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva - naveo je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.