NEODRŽIVE OPĆINE

Više ljudi živi u nekoliko sarajevskih nebodera: Izabrani za načelnike, a imali manje od 1.000 glasova

Milka Ivanković postala načelnica Istočnog Drvara s 80 glasova

Ružičić i Čakarić. Facebook

prije 5 sati 26 minuta

Iscrtavanjem dejtonskih granica nakon rata dijelovi pojedinih općina našli su se na „pogrešnoj“ strani entitetske linije i tako su nastale brojne nove minijaturne i ekonomski neodržive općine.

Takvih slučajeva ima u oba entiteta, a u regionu je od BiH gora jedino Hrvatska po broju općina i gradova.

Hrabrosti da se ide u rekonstrukcije ovog pitanja nije nikada bilo. Naravno, nije bilo realno prekrajanja entitetskih linija, ali se moglo ići u smjeru da se te nove minijaturne općine pripoje nekim drugim.

Status quo

No, održavanjem statusa quo kupovao se socijalni mir, jer je riječ o veoma siromašnim općinama, a mnogi su dobili tako priliku za posao u administraciji. Tako danas imamo izabrane načelnike koji su dobili broj glasova otprilike onoliko koliko živi jednom ili nekoliko nebodera u Sarajevu.

Krupa na Uni, koja je nastala izdvajanjem iz Bosanske Krupe, dobila je načelnika sa 402 glasa. To će biti Gojko Kličković iz NPS-a.

Vukosavlje, koje je nastalo od dijelova Modriče i Odžaka, izabralo je Zekerijaha Bahića (SDP) za načelnika. On je dobio ukupno 862 glasa. Domaljevac-Šamac, koji je prije rata bio manji dio Bosanskog Šamca, izabrao je za načelnika Stjepana Piljića (HDZ) s 978 glasova.

Pero Pavlović (SNSD) je za načelnika Donjeg Žabara (nekadašnji dio Orašja) izabran sa 749 glasova. Petrovac, nekada dio Bosanskog Petrovca, imat će načelnika koji je dobio 435 glasova. Riječ je o Dragi Kovačeviću.

Brojne općine

Najbizarniji primjer svakako je Istočni Drvar (nekada dio Drvara), gdje je kandidatkinja SNSD-a Milka Ivanković ostvarila pobjedu s mizernih 80 glasova, a njen protukandidat Duško Agić je imao 77. U Jezeru (nekada dio Jajca) na poziciji načelnice se zadržala Snežana Ružičić (SNSD) sa svega 383 glasa podrške.

Građani Dobretića (nekada dio Jajca i Skender-Vakufa) izabrali su Ivu Čakarića (HSS) za načelnika sa 604 glasa, od čega je više od pola glasova zapravo bilo iz dijaspore.

Manje od 1.000 glasova dobili su i pobjednici izbora u Bosanskom Grahovu, Glamoču, Kupresu, Kupresu (RS), Istočnom Starom Gradu, Trnovu (RS), Palama (FBiH), Istočnom Mostaru, Kalinoviku, Foči (FBiH), Novom Goraždu, Čajniču, Berkovićima i Ravnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.