KUPRES

U BiH niče industrijski kompleks o kojem će se pričati u cijeloj Evropi

Magnezij je jedna od kritičnih sirovina i strateških proizvoda za Evropsku uniju. Projekt na kupresu identifikovan je kao strateški za ERMA

Postrojenje kompanije. Screenshot / BiznisInfo.ba

E. Ć.

20.7.2024

Preduzeće BH Magnezij & Minerali planira izgradnju i puštanje u rad pogona za proizvodnju magnezija na lokaciji Osmanlije, u opštini Kupres.

Vlasnik firme BH Magnezij & Minerali je kompanija “Magnesium For Europe” iz Njemačke, piše BiznisInfo.ba. Kao sirovina za proizvodnju magnezija koristit će se dolomit.

Kompleks će se sastojati od čak 14 objekata od kojih će većina biti proizvodni pogoni, a ostalo će biti uredi, laboratorij, garderoba itd.

Izgradnja postrojenja planirana je na prostoru postojećeg pogona za separaciju dolomita u vlasništvu firme Dolomit d.o.o. 

Na ovoj lokaciji se provodi separacija i odvajanje frakcija dolomita zbog čega je prostor već devastiran i uklonjen je površinski sloj humusa.

U prvoj fazi planirano je zapošljavanje 250 do 300 radnika, a u drugoj čak 600. Na taj način bi se pomoglo zapošljavanje radnika iz Kupresa ali i okolnih općina.

S obzirom da je proizvodnja magnezija vrlo rijetka u Evropi, a potrebe su sve veće, očekuje se da će ovo imati odjeka i izvan granica BiH. Vrlo vjerovatno će pokretanje ovog pogona imati odjeka u evropskim medijima kao prvog pogona za proizvodnju magnezija u Evropi.

Ukupna površina objekata pogona iznosit će 20.432 metra kvadratna. Pogon će se nalaziti na zemljištu površine 7,2 ha. Javna rasprava o ovom projektu će se održati 8. augusta 2024. u zgradi Općine Kupres.

Magnezij je jedna od kritičnih sirovina i strateških proizvoda za Evropsku uniju. Projekt na Kupresu identifikovan je kao strateški za ERMA (European Raw Material Alliance).

Proizvodnja primarnog, odnosno čistog magnezija je od izuzetne važnosti za industrije koje se bave proizvodnjom aluminija, ljevanog čelika, skladišta vodika za transport (automobil, avioni, brodovi), električnih alata i računalnih dijelova.

Magnezij je najlaganiji strukturni metal, 70 posto lakši od čelika i 30 posto od aluminija, stabilnost mu je slična čeliku.

Nalazi se u zemljinoj kori i morskoj vodi. Potražnja za magnezijem raste uporedo sa potražnjom za vozilima s niskom potrošnjom goriva.

Mala gustoća magnezija omogućava njegovu ugradnju u vozila uz smanjenje ukupne težine, što dalje vodi manjoj potrošnji goriva, te manjoj emisiji štetnih plinova.

Kina osigurava više od 90 posto primarnog magnezija za Evropsku uniju. Kineska proizvodnja magnezija se temelji uglavnom na uglju kao glavnom izvoru energije.

Evropska unija želi do 2023. osigurati najmanje 40 posto magnezija iz vlastite proizvodnje, piše BiznisInfo.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.