SITUACIJA NIJE DOBRA

"Avaz" na licu mjesta: Bukti požar kod Neuma, vatrogascima gašenje otežava jak vjetar

Neumskim vatrogascima pomažu kolege iz Mostara, Čapljine, Slanog i Metkovića

Piše: M. Smajkić

3.8.2022

U Neumu je situacija i dalje kritična. Požar koji je izbio jučer i dalje bukti, a vatrogascima koji su na terenu veliki problem pravi vjetar. 

Reporteri "Avaza" su na licu mjesta, javljaju da situacija nije nimalo dobra. 


Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- Jučer oko 10 sati je dojavljeno da ima požar. Komplet svi vatrogasci su izašli na teren sa tri cisterne i dva mala auta. Vjetar je bio toliko jak da je otišlo do sela Broćanac. 

Munjevitom brzinom je došlo i u selo Prapratnica. Načinjena je ogromna šteta - rekao je za portal "Avaza" Jozo Vuletić, zamjenik zapovjednika vatrogasne jedinice Neum.


Neumskim vatrogascima pomažu kolege iz Mostara, Čapljine, Slanog i Metkovića. Bore se sa vatrenom stihijom, a u pomoć su pozvani i helikopteri Oružanih snaga BiH.

Vuletić ističe da je izgorjela štala i jedna stara kuća. No zabrinut je jer vjetar opet pojačava.

- U noć možda bude još gore. Zvali smo helikoptere, ali još ništa. To je ogromna šteta, ogromna je požarna linija - rekao je Vuletić za portal "Avaza".


Ranije je za portal "Avaza" načelnik Neuma Dragan Jurković rekao kako situacija još uvijek nije dobra, ali nije kritično stanje kao što je jučer bilo.

- Vjetar je promijenio smjer, vraća tu liniju prema kuća u Papratnici. Mislim da će se to staviti pod kontrolu. Linija požara je dugačka i to se ne može prekinuti - rekao je Jurković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.