UŽAS NA SJEVERU DRŽAVE

Detalji prevrtanja ringišpila u bh. gradu: Odjednom je ubrzao i zaljuljao, djeca ostala zarobljena

Zavladala je panika

Ringišpil u Doboju. ATV BL

S. S.

prije 3 dana

Pukom srećom izbjegnuta je tragedija u Doboju. U prepunom parku u centru grada prevrnuo se ringišpil, povrijeđeno je četvoro djece. Dvoje je zadržano u bolnici, niko nije životno ugrožen, piše ATV.

Očevici pričaju da je ringišpil odjednom ubrzao i zaljuljao. Roditelji su počeli da viču da se ringišpil zaustavi da bi se samo nakon nekoliko sekundi prevrnuo. Konstrukcija je pala na djecu.

Zavladala je panika. Svi su priskočili u pomoć povrijeđenim mališanima.

- Nekoliko njih je uzelo konstrukciju da podigne, a mi smo se spustili dole da izvučemo tu djecu koja su bila zarobljena pod ringišpilom. Uspjeli smo veoma brzom reakcijom izvući djecu - rekao je Rade Ristić iz Doboja.

Odnijeli djecu

Roditelji su na rukama odnijeli djecu u hitnu pomoć koja se nalazi u blizini. Jedno vozilo hitne pomoći stiglo je i u park. Djeca su odmah zbrinuta.

- Uglavnom se radi o povredama glave i lica, otvorenim i zatvorenim povredama. Jedno dijete je imalo povredu u predjelu kosmatog dijela glave, zaustavljeno je krvarenje. Jedna djevojčica je imala povrede u predjelu lica. Dvoje djece nije imalo vidljive povrede, ali su bili u stanju šoka, uplašeni i uznemireni - izjavila je Milica Ristić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doboj.

Sve se to dogodilo sinoć oko 20 sati. Čovjeka, koji je rukovao ringišpilom u Parku narodnih heroja, policija je uhapsila zbog izazivanja opšte opasnosti.

- Uviđajem koji je započeo sinoć rukovodio je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj i isti je nastavljen danas uz prisustvo vještaka mašinske struke. Lice inicijala B.J. će danas biti predato u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju - navela je Dragana Damjanović, portparolka Policijske uprave Doboj.

Pooštriti mjere

Dobojski park i danas prepun djece. Oni stariji još su u šoku i nevjerici.

- Jako mi je teško palo što su djeca povrijeđena, mogao sam i ja biti tu sa unukom. Mislim da treba tu malo strože propise, kada se to postavlja.

- Kad mogu tražiti kontrole i pooštriti mjere za sve ostalo, zašto za to ne bi pooštrili.

Djecu koja su zbrinuta u dobojskoj bolnici sinoć je obišao i gradonačelnik Boris Jerinić. Djeci i roditeljima ponudili su pomoć i pružili podršku.

Roditelji su u strahu posebno jer su se ovakvi slučajevi dešavali i u drugim opštinama i gradovima u posljednje vrijeme. Zbog toga, kažu, očekuju pojačane inspekcijske kontrole svih zabavnih sadržaja namijenjenih djeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.