DANI BOSNE 2024

U Kopenhagenu obilježena 835. godišnjica bosanske državnosti

Cilj manifestacije je očuvanje sjećanja na dugovječnost i značaj Bosne

Dani Bosne u Kopenhagenu. Facebook

Dž. V.

prije 4 dana

U glavnom danskom gradu, Kopenhagenu, 5. oktobra održana je svečana manifestacija "Dan Bosne 2024", povodom obilježavanja 835. godišnjice objave Povelje Kulina bana, najstarijeg pisanog dokumenta bosanske državnosti.

Ovaj značajan događaj, koji se već treću godinu zaredom održava u Kopenhagenu, organizovalo je Udruženje bh. učitelja u Danskoj, u suradnji s Bosanskim kulturnim centrom. Cilj manifestacije je očuvanje sjećanja na dugovječnost i značaj Bosne.

Ove godine, manifestacija je bila obeležena tugom zbog razarajućih poplava koje su pogodile BiH. Dio programa bio je posvećen žrtvama tih poplava, a prikupljena sredstva u znak solidarnosti s unesrećenima biće uplaćena na račun humanitarne organizacije Most-Bro.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Danskoj, Nj.E. Anesa Kundurović Miljak, u svom govoru izrazila je solidarnost s pogođenim stanovništvom i osvrnula se na humanitarnu krizu u Gazi. Naglasila je značaj bh. dijaspore u Danskoj u jačanju veza između dvije zemlje i važnost njihove uloge.

U okviru programa, gosti su imali priliku uživati u prezentacijama o bosanskoj tradiciji i kulturnom naslijeđu. Sanela Čičkušić, predsjednica udruženja "Žene za tradiciju" iz Živinica i nositeljica titule "Super žena 2021", predstavila je rad svog udruženja, rukotvorine i unikatni nakit inspirisan bosanskom tradicijom. 

Sanela Čičkušić, predsjednica udruženja „Žene za tradiciju“. Facebook

Specijalni gost manifestacije bio je dr. Safet Bektović, profesor teologije sa Univerziteta u Oslu, koji je održao predavanje o tradiciji komšiluka u Bosni. Govoreći o važnosti očuvanja ove vrijednosti, naveo je primjere komšijske solidarnosti tokom rata, zaključivši da je tradicija komšiluka, iako narušena, ostala jedna od ključnih vrijednosti bh. društva.

Akademik i filolog prof. dr. Esad Duraković, iako nije mogao lično prisustvovati događaju, poslao je video poruku u kojoj je s ponosom govorio o opstojnosti Bosne. Pozvao je na oprez zbog trenutnih izazova s kojima se zemlja suočava, ističući važnost stalne borbe za njene vrijednosti. Bosnu je opisao kao simbol otpora i ideju koja nadilazi pojam države, naglašavajući: "Bosna je opstala uprkos svemu, i zato ona nije samo država, ona je ideja, sveta zemlja Bosna."

U kulturno-zabavnom dijelu programa, učesnici su uživali u nastupima horova "Iskre" i "Nostalgija", dok je mlada Zara Ibrović svojim emotivnim izvođenjem pjesme o Sarajevu izmamila simpatije publike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.