GLOBUS

Pudždemon se danas obraća javnosti

Srna

31.10.2017

Smijenjeni predsjednik Katalonije Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) održat će danas u 12.30 sati konferenciju za novinare u Briselu, rekao je Reutersu advokat koji ga zastupa.

Advokat Pol Bekart (Paul Bekaert) rekao je iz svoje kancelarije u Tiltu, u zapadnoj Flandriji, da Pudždemon razmatra podnošenje zahtjeva za dobijanje azila, ali da odluka nije donesena.

- Nismo još odlučili. Imamo mnogo vremena da donesemo odluku. Vidjet ćemo u narednim sedmicama šta ćemo uraditi - rekao je advokat.

Bekart, koji radi kao borac za ljudska prava više od 40 godina, izjavio je da bi mogao da prihvati kao klijente i ostale katalonske lidere.

Dodao je da mu je korisno iskustvo iz borbe protiv izručenja baskijskih separatista na zahtjev Madrida, iako nova pravila EU otežavaju evropskim državama da odbiju da pošalju ljude u druge članice Unije prema, kako je rekao, "političkim" optužbama.

Advokat je optužio Madrid za zloupotrebu sudskih procesa u Španiji radi ostvarivanja političkih ciljeva, komentarišući odbijanje davanja odobrenja da se održi referendum u Kataloniji i krivično gonjenje katalonskih lidera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.