SJEDINJENE DRŽAVE

Bajden odao počast Brajanu Sikniku, ubijenom policajcu tokom upada pristalica u Kapitol

Tokom ceremonije, kremirani ostaci Siknika postavljeni su u holu Kongresa

Džo i Džil Bajden odali počast Brajanu Sikniku. Agencije

A. Č. / Srna

3.2.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) posjetio je zgradu Kongresa kako bi odao počast Brajanu Sikniku, policajcu ubijenom 6. januara tokom upada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Tokom ceremonije, kremirani ostaci Siknika postavljeni su u holu Kongresa, gdje će biti i danas. Bajden i njegova supruga Džil (Jill) stali su ispred ostataka i odali počast Sikniku.

Više stotina Trampovih pristalica upalo je u zgradu Kongresa, gdje su napali policiju, razbijali prozore a zvaničnici su morali da se sakriju. Pored Siknika poginule su još četiri osobe.

Incident je doveo do poziva za drugi Trampov opoziv i on će se sa procesom suočiti u Senatu naredne sedmice. Od 19. vijeka, posmrtni ostaci istaknutijih Amerikanaca bili su izloženi u Kongresu.

Kategorija "časno položen" formirana je 1998. godine, nakon što su dvojica policajaca iz Kapitola ubijena tokom upada u kancelarije tadašnjeg lidera poslaničke većine Toma Dileja. Siknik je peti Amerikanac čije će tijelo biti izloženo radi odavanja počasti u holu Kongresa.

Preostalo dvoje su lideri građanskog pokreta Roza Parks i sveštenik Bili Grejem. Članovi Kongresa, također su odali počast Sikniku, koji će biti sahranjen na nacionalnom groblju "Arlington" u Vašingtonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.