ODLUČENO

Evropska komisija obustavila vangraničnu saradnju s Rusijom i Bjelorusijom

Ukupna sredstva EU za osam programa sa Rusijom iznose 178 miliona eura, a za dva programa sa Bjelorusijom 257 miliona eura

Ursula fon der Lajen, šefica Evropske komisije. ARHIV

A. O.

20.3.2022

Evropska komisija obustavila je sve projekte koje su zemlje EU imale sa Rusijom i Bjelorusijom, a koji su sufinansirani iz fondova Unije, potvrdila je evropski komesar za kohezionu politiku Eliza Fereira.

- Interreg i prekogranični programi saradnje su zaustavljeni. Ne sami programi, nego tranše novca koje su trebale podržati rusku i bjelorusku stranu u toj saradnji - izjavila je Fereira na 8. Kohezionom forumu u Briselu.

Ona je dodala da se sada radi na reprogramiranju tog novca da pomogne u prekograničnoj saradnji sa Ukrajinom, kako bi joj pomogao u rješavanju njenog problema.

Evropska komisija mogla bi novac stopiran Rusiji i Bjelorusiji upotrijebiti za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine, prenose hrvatski mediji.

Kohezionom politikom Evropska komisija nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU, ali ima i programe koji uključuju susjedne zemlje koje nisu članice Unije.

Ukupna sredstva EU za osam programa sa Rusijom iznose 178 miliona eura, a za dva programa sa Bjelorusijom 257 miliona eura. Ti programi su dogovoreni i započeti od 2014. do 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.