MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman: Putin je ratni zločinac

On je ocijenio da su prijetnje ambasadora Kalabuhova oblik zastrašivanja, ali "ne vjeruje da ambasador govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi"

Gordan Grlić Radman. Agencije

H. J. I.

23.3.2022

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu da je Vladimir Putin ratni zločinac, ponadao se da "ruski autokratski režim" neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska "znala uzvratiti" na ostvarivanje ruskih prijetnji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova kazao je u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija da prijetnje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova ne smatra realnim.

Grlić Radman je ocijenio da je riječ o obliku zastrašivanja, ali "ne vjeruje da ambasador govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi".

Kalabuhov je prije neki dan upozorio da Moskva zadržava pravo reagirati na potencijalno članstvo BiH u NATO savezu i pitao novinara: "Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a?".


Prijetnja cijeloj EU

U malo izglednom scenariju ostvarivanja prijetnji, Hrvatska "bi znala uzvratiti" sa svojim saveznicima, naglasio je Radman.

- Prijetnja ambasadora nije prijetnja samo Hrvatskoj, nego i cijeloj EU-u i kad bi se realizirala aktivirala bi članak 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na cijeli savez. To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbjeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - rekao je Radman. 

Radman je rekao da je Putin "već počinio ratne zločine, ali se u ratu mora pregovarati". 

- Putin “neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio, pokoriti Ukrajinu  - dodao je.

Režim nije isto što i narod

Dva mjeseca nakon službene posjete Moskvi, gdje je ministar rekao da "dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom", Grlić Radman je kazao kako je tada mislio na ruski narod.

- Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se mijenjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vijek - naglasio je hrvatski šef diplomatije.

Grlić Radman je rekao kako je Evropska unija imala dvotračni pristup prema Rusiji, sa sankcijama, ali i otvorenim diplomatskim kanalom s Moskvom, te da je niz evropskih ministara posjećivao Rusiju uoči invazije kako bi se zalagali za deeskalaciju sukoba.

Šef diplomatije rekao je da je ukrajinski narod pokazao izuzetnu hrabrost i ljubav prema domovini, baš poput Hrvatske prije 30 godina.

- No mi tad nismo imali nikoga, bili smo sami, nismo imali oružje ni međunarodnu zajednicu iza sebe - rekao je.

Ministar je kazao kako je u Ukrajini još pet hrvatskih državljana, a svi oni koji su htjeli napustiti državu otišli su. U Hrvatsku je stiglo više od devet tisuća Ukrajinaca, a taj broj se stalno mijenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.