15 ZEMALJA

Članice EU traže od Evropske komisije hitnu isplatu pomoći Palestini

Odlaganjem se rizikuje poništavanje rezultata reformi, navodi se u pismu koje je potpisalo 15 ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije

Mahmud Abas, predsjednik Palestine. AGENCIJE

S. S. / AA

11.4.2022

Ukupno 15 država članica Evropske unije pozvalo je Evropsku komisiju da hitno isplati pomoć Palestini koja je odgođena zbog kontroverzi o sadržaju u školskim udžbenicima, javlja Anadolu Agency (AA).

U pismu od 8. aprila koje je u ponedjeljak objavio "Politico", ministri spoljnih poslova grupe zemalja EU-a koje predvodi Irska izrazili su zabrinutost zbog "odlaganja isplate pomoći EU-a Palestini za 2021. godinu zbog prijedloga Evropske komisije da uslovljava finansiranje reformom obrazovnog sektora".


Kašnjenje bi moglo štetiti dijalogu

Potpisnici pisma tvrde da bi finansiranje trebalo da bude odobreno što prije jer su "palestinske vlasti u izazovnoj situaciji i doživljavaju ozbiljnu fiskalnu krizu, dodatno produbljenu rastom cijena nafte i pšenice zbog rata u Ukrajini".

- Uslovljavanje u vrijeme kada su palestinske vlasti već uključene u ambiciozan program obrazovne reforme rizikuje potkopavanje, ili nazadovanje u do sada postignutom napretku - navodi se u pismu.

Upozorava se da bi kašnjenje "moglo naštetiti dijalogu s Palestincima o ovom i drugim pitanjima".

Nakon kontraverzi

Na inicijativu Olivera Varheljija (Varhely), komesara za proširenje Evropska komisija predložila je mehanizam uslovljavanja za isplatu finansijske pomoći Palestini. Ovaj potez uslijedio je nakon kontroverzi o školskim udžbenicima koji navodno sadrže antisemitske tekstove i podsticanje na nasilje.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Irske, Belgije, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, administracije kiparskih Grka, Latvije, Litvanije, Luksemburga, Malte, Poljske, Portugala, Španije i Švedske.

Očekuje se da će ministri to pitanje pokrenuti i na današnjem sastanku šefova diplomatije članica EU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.