KONTROLA NAD NOVCEM

Evropska unija poslala upozorenje članicama o ruskom plinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je krajem marta uredbu prema kojoj kupci ruski plin od početka aprila moraju plaćati preko posredničke banke u Rusiji

Europska unija poslala upozorenje. Ilustracija

A. Č.

14.4.2022

Kupci iz Evropske unije izgubili bi kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji, stoji u internoj bilješci Evropske komisije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je krajem marta uredbu prema kojoj kupci ruski plin od početka aprila moraju plaćati preko posredničke banke u Rusiji, koja uplaćene devize, uglavnom eure i dolare, prodaje na dražbi i doznačuje prihod u rubljima dobavljaču plina.

Nove obaveze kupcima

Uredba zadaje nove obaveze kupcima plina iz Evropske unije koji bi de facto izgubili kontrolu nad novcem, smatra Evropska komisija, uz napomenu da je tehnička, preliminarna i bazirana na "neslužbenom prijevodu" uredbe ruskog predsjednika od 31. marta.

Kupci iz EU plaćali bi plin i dalje u ugovorenoj valuti, eurima ili dolarima, ali kupnja bi bila dovršena tek nakon što bi posrednica, Gazprombank, promijenila ugovorenu valutu u rublje u dogovoru s ruskom središnjom bankom i rublje položila na drugi račun, navedeno je.

- To znači da plaćanje ne bi bilo dovršeno u valuti utvrđenoj ugovorom, u trenutku kada je novac položen na račun već tek u nepoznatom i nedefiniranom trenutku, nakon konverzije deviza u rublje i njihovog polaganja na posebni račun - dodaje se.

Postupak bi u kontrolirala Rusija

Postupak bi u kontrolirala Rusija, a evropske kompanije izgubile bi u trenutku plaćanja kontrolu nad novcem, što znači nepredvidive dodatne troškove, utvrdila je Komisija u zvještaju u koji je Reuters dobio uvid.

- Ruska država, putem svoje središnje banke, u potpunosti kontrolira strane valute... kojima može manipulirati isključivo u svoju korist, naprimjeri, kroz primijenjeni tečaj, napominje Brisel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.