SAOPĆIO PRAJS

Sjedinjene Američke Države pozdravile Sporazum o isporuci žitarica koji će biti potpisan u Turskoj

Čestitamo generalnom sekretaru UN-a na intenzivnom radu. Aplaudiramo i naporima koje su uložili turski saveznici, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova SAD

Prajs: Naravno da smo podržali i turske saveznike u njihovim naporima. Twitter

E. Ć. / Anadolija

22.7.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država pozdravilo je Sporazum o isporuci žita iz Ukrajine koji će u Istanbulu, biti potpisan između Ukrajine i Rusije, te čestitao na naporima Ujedinjenih nacija (UN) i Turske u tom pogledu, javlja Anadolu Agency (AA).



Podrška turskim saveznicima

O potpisivanju sporazuma na ceremoniji kojoj će prisustvovati turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres), govorio je i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ned Prajs (Price).

- Pozdravljamo ovaj sporazum. Čestitamo generalnom sekretaru UN-a na intenzivnom radu. Aplaudiramo i naporima koje su uložili turski saveznici - kazao je Prajs.

Dodao je kako je riječ o sporazumu koji podržavaju i zemlje G-20, a ne samo SAD. Prajs je Rusiju optužio da “hranu koristi kao oružje“, te kazao kako će s nestrpljenjem očekivati realizaciju sporazuma, ali da i Rusija treba biti smatrana odgovornom za blokadu.

- U razgovorima smo podržali generalnog sekretara UN-a, mogu reći da smo podržali i turske saveznike. Naravno da smo podržali i turske saveznike u njihovim naporima - rekao je Prajs.

Ohrabrujući razvoj događaja

Dodao je kako je UN izvještavao o različitim fazama.

- Naši stručnjaci su uporedili i razmijenili bilješke. Isto važi i za naše turske saveznike i ukrajinske partnere. Opet, nismo trebali biti u ovoj poziciji - rekao je Prajs.

Dodao je kako je ovo ohrabrujući razvoj događaja.

- Ipak, ono što je zaista bitno jeste implementacija sporazuma - kazao je Prajs..

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.