NAPADNUT U AVGUSTU

SAD uvele sankcije iranskoj fondaciji zbog nagrada za ubistvo Salmana Rušdija

Rušdi, 75, izgubio je vid na jedno oko i funkciju jedne ruke nakon napada na pozornici na književnom događaju u zapadnom Njujorku u avgustu, rekao je njegov agent

Rušdi: Imao i povrede na jetri. CNN

E. Ć. / Fena

28.10.2022

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije iranskoj fondaciji koju je optužila za davanje višemilionske nagrade za ubistvo romanopisca Salmana Rušdija (Rushdie), koji je napadnut na događaju u avgustu.

Američko ministarstvo financija u saopćenju navodi da je iransku fondaciju 15 Khordad proglasilo posebno označenim globalnim teroristom, optužujući je da je 1989. obećala nagradu osobi koja ubije Rušdija i povećala je 2012. na 3,3 miliona dolara.

Rušdi, 75, izgubio je vid na jedno oko i funkciju jedne ruke nakon napada na pozornici na književnom događaju u zapadnom Njujorku u avgustu, rekao je njegov agent.

Agent je odbio reći da li je autor "Satanskih stihova" još uvijek u bolnici više od dva mjeseca nakon što je policija saopćila da je 24-godišnji muškarac iz Nju Džerzija izbo pisca u vrat i torzo neposredno prije nego što je Rušdi trebao održati predavanje u Chautauquau Institucija.

Pisac je imao i povrede na jetri, rekao je tada Endrju Vili (Andrew Wylie), koji predstavlja poznate književnike kao što su Sol Belou (Saul Bellow) i Roberto Bolano.


Čovjek optužen za napad na romanopisca izjasnio se da nije kriv za drugostepeni pokušaj ubistva i optužbe za napad. On je zadržan bez kaucije u zatvoru u zapadnom New Yorku.

- Ovaj čin nasilja, koji je hvalio iranski režim, je užasan. Svi se nadamo brzom oporavku Salmana Rušdija nakon napada na njegov život - rekao je u saopćenju zamjenik ministra finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan Nelson (Brian).

Akcija od petka zamrzava svu američku imovinu koja pripada fondaciji i općenito zabranjuje Amerikancima da se bave time. Oni koji se bave određenim transakcijama s fondacijom takođe rizikuju sankcije.

Ajatolah Ruholah Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, prije 33 godine izdao je fetvu, odnosno vjerski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Rušdija nekoliko mjeseci nakon što je objavljen njegov roman "Satanski stihovi". Neki muslimani su odlomke u romanu o Poslaniku Muhamedu smatraju bogohulnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.