OKONČANJE RATA

Zelenski: Voljni smo sastati se sa kineskim predstavnicima zbog mirovnog plana

Očekujemo da će s nama podijeliti cijeli tekst mirovnog prijedloga jer to nije nešto o čemu možete donijeti zaključke nakon razgovora, rekao je Kuleba

Volodimir Zelenski. Twitter

N. Aj.

23.2.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je izjavio kako nije vidio nikakav kineski mirovni plan, ali da bi pozdravio sastanak između Ukrajine i Kine, prenosi Reuters.

Godišnjica invazije

- Željeli bismo se sastati s kineskim predstavnicima - rekao je on tokom konferencije za novinare u Kijevu, koju je održao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom (Sanchez) uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je kako je njegov kineski kolega Vang (Wang) s njim podijelio "ključne elemente kineskog mirovnog plana za Ukrajinu" tokom sastanka u Njemačkoj ranije ove sedmice.

- Očekujemo da će s nama podijeliti cijeli tekst mirovnog prijedloga jer to nije nešto o čemu možete donijeti zaključke nakon razgovora - rekao je Kuleba.

Obraćajući se novinarima sinoć u Njujorku na Generalnoj skupštini UN-a, Kuleba je rekao kako je Ukrajina "otvorena za razgovore o toj temi".

Crvene linije

- Spremni smo razgovarati s onima koji imaju ideje koje nam mogu pomoći da postignemo taj cilj - rekao je Kuleba.

No, jedan ukrajinski dužnosnik je jučer upozorio da nijedan mirovni plan ne bi smio preći "crvene linije" koje je postavio Kijev.

Predsjednik Zelenski je u više navrata jasno naglasio da su te crvene linije principi UN-ove povelje te uključuju poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da ne može biti pregovora oko bilo koje ukrajinske teritorije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.