EKSALACIJA TENZIJA

Pale prve žrtve u žestokim sukobima u Kartumu: Pokušaj državnog udara u Sudanu

Borbe su uslijedile nakon više mjeseci eskalacije tenzija između sudanskih generala i godina političkih nemira nakon vojnog udara u oktobru 2021.

Sukob u Sudanu. AP

D. H.

15.4.2023

Najmanje tri osobe su poginule, a više desetina je povrijeđeno, u sukobima između sudanske vojske i njene moćne paravojske koja pokušava da izvrši državni udar u toj zemlji, saopštio je Sudanski ljekarski komitet, prenosi "Guardian".

Borbe su uslijedile nakon više mjeseci eskalacije tenzija između sudanskih generala i godina političkih nemira nakon vojnog udara u oktobru 2021.

U saopštenju koje je prenio Reuters, Sudanski ljekarski komitet je naveo da su dva civila ubijena na aerodromu u prijestonici Kartumu, a da je još jedan muškarac usmrćen iz vatrenog oružja u saveznoj državi Sjeverni Kordofan. Na aerodromu je izbila panika kod putnika i drugih civila koji su se tu našli.

U saopštenju se ne precizira kako su dvije osobe poginule na aerodromu, koji je bio žarište nasilja, a dvije snage su se borile da ga kontrolišu.

Grupa je saopštila da je više desetina povrijeđeno širom zemlje, a neki su životno ugroženi.

Sukobi su počeli jutros, a obje strane su okrivile drugu za pokretanje nasilja.

Žestoka pucnjava čula se u glavnom gradu Kartumu, kada su izbile borbe između sudanske vojske i RSF-a nakon višednevnih tenzija između dvije snage.

RSF je tvrdio da je preuzeo kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kartumu, aerodromom Merove, aerodromom Al-Obeid i predsjedničkom palatom, nakon napada na vojnu bazu u južnom Kartumu u subotu oko 9 sati ujutro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.