ISLAMABAD

Pakistanski ministar vanjskih poslova planira posjetiti najvećeg rivala Indiju

Obje zemlje su povukle svoje visoke diplomat

Bilawal Bhutto Zardari. CNN

FENA

20.4.2023

Pakistanski ministar vanjskih poslova će sljedećeg mjeseca prisustvovati međunarodnoj konferenciji u Indiji, što je prva zvanična posjeta šefa diplomatije Islamabada od 2016. godine, javlja AFP.

Bilawal Bhutto Zardari prisustvovat će sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Goi od 4. do 5. maja, rekla je glasnogovornica ministarstva Mumtaz Zahra Baloch na brifingu u četvrtak.

Direktna vladavina

Islamabad je obustavio trgovinske i diplomatske veze s Indijom 2019. godine kada je New Delhi nametnuo svoju direktnu vladavinu dijelu Kašmira s muslimanskom većinom i uveo stroge sigurnosne mjere.

Obje zemlje su povukle svoje visoke diplomate, a nekoliko konzularnih službenika je protjerano ili povučeno u skladu sa mjerama reciprociteta.

Iako nije jasno da li će Buto imati bilateralne sastanke sa indijskim zvaničnicima na marginama sastanka ŠOS-a, analitičari kažu da je posjeta od velikog značaja.

- Za ekonomski angažman s Indijom potrebne su šire mjere za izgradnju povjerenja, ali ovo je važna prekretnica u historiji pakistansko-indijskih odnosa - rekao je Qamar Cheema, analitičar iz Islamabada.

Posljednja posjeta

Odnosi između nuklearno naoružanih su u zahlađenju, najblaže rečeno, otkako su obje oformljene podjelom indijskog potkontinenta 1947. godine.

Njihov sukob oko Kašmira doveo je do tri rata i brojnih manjih sukoba.

Posljednja posjeta Indiji visokog pakistanskog diplomate bila je 2016. godine, kada je Sartaj Aziz, tada viši savjetnik premijera za vanjske poslove, otputovao u New Delhi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.