HAOS

Katar evakuisao svoje građane iz Sudana

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zemlju su potresle krvave borbe u protekloj sedmici u kojima je do sada poginulo više od 400 ljudi

Haos u Sudanu. Anadolija

Anadolija

23.4.2023

Katar je saopćio da je evakuisao svoje građane iz Sudana, gdje se vode sukobi između Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzu podršku (RSF), javlja Anadolija.

"Svi građani Katara u Sudanu su evakuisani", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Majid bin Mohammed al-Ansari.

Navodeći da žele primirje u Sudanu, Ansari je pozvao na mirno rješenje i dijalog i napomenuo da krizu treba rješavati diplomatskim putem.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zemlju su potresle krvave borbe u protekloj sedmici u kojima je do sada poginulo više od 400 ljudi.

Dok RSF optužuje vojsku da je napala njihove snage južno od Kartuma lakim i teškim oružjem, vojska je tvrdi da paravojne snage "šire laži" te ih je proglasila "pobunjeničkom" grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale "pučem".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.