NAKON SASTANKA

State Department: Umjesto da vrati slavu ruskog carstva, Putin moli Kim Jong-una za pomoć

Pokazao kako se za Kremlj odvija rat koji je pokrenut protiv Ukrajine

Glasnogovornik State Departmenta Metju Miler. Middle East Monitor

N. Aj.

14.9.2023

Metju Miler (Matthew Miller), glasnogovornik američkog State Departmenta, izjavio je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog produbljivanja vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje.

Povod tome jeste sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i Sjeverne Koreje Kim Jong-una, koji je održan nedavno.

Milijarde dolara

- Prije godinu i po Vladimir Putin je pokrenuo ovaj rat misleći da će vratiti slavu ruskog carstva, nije uspio u svim svojim maksimalističkim, imperijalističkim ciljevima, a sada godinu i po kasnije, nakon što je izgubio desetine hiljada ruskih vojnika i trošeći milijarde i milijarde dolara, ovdje moli Kim Jong-una za pomoć - naveo je Miler.

Istakao je kako još nismo vidjeli potpunu manifestaciju ovog sastanka niti moguće ishode.

- Ali, kada vidite da Kim Jong-un obećava da će pružiti punu, bezuslovnu podršku Rusiji u takozvanoj "svetoj borbi" za odbranu svojih sigurnosnih interesa, što, naravno, nije ono što ona radi u odnosu na rat u Ukrajini, to je naravno zabrinjavajuće - rekao je Miler.

Vojne zalihe

Predstavnik State Departmenta kaže da SAD imaju razloga vjerovati da su Putin i Kim Jong-un razgovarali o vojnim zalihama.

Međutim, naglasio je da činjenica da Rusija traži pomoć od Sjeverne Koreje pokazuje kako se za Kremlj odvija rat koji je pokrenut protiv Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.