KULTUROCID

Izraelska vojska uništila najstariju džamiju u Pojasu Gaze

Historijska Al-Omari džamija potpuno uništena u petak, dok traju napadi i na Zapadnoj obali

Uništena historijska Al-Omari džamija. Twitter

N. Č.

20.10.2023

Izraelska vojska je rano u petak nastavila svoje bombardiranje nekoliko naselja i mjesta u Pojasu Gaze, dok su istovremeno izvodili operacije u nekoliko gradova na Zapadnoj obali. U jednom od najtežih trenutaka ovog sukoba, izraelski avion ciljao je i potpuno uništio džamiju Al-Omari u sjevernom Pojasu Gaze, prema saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Gaze.

Džamija Al-Omari, najstarija džamija u Gazi, smještena u samom srcu grada, nedavno je postala žrtva ovog sukoba. Sa svojom površinom od 4.100 kvadratnih metara, džamija je ponosno nosila naslijeđe drevne arhitekture Gaze, s 38 impozantnih stubova i izrađenom od čvrstog mramora. Njeno porijeklo seže unatrag u vrijeme bizantske kraljice Eudokije, koja je prvobitno osnovala crkvu na tom mjestu. Međutim, nakon osvajanja Gaze u danima halife Omara ibn al-Hattaba, crkva je preuređena u džamiju, opremljena mihrabom i minberom. Danas je poznata kao Omari – džamija, čuvajući titulu najveće džamije u Gazi.

Džamiji nije prvi put da je oštećena tokom svoje duge historije, ali najnoviji napad označava najtežu štetu koju je doživjela od Prvog svjetskog rata, kada su je bombardirale britanske snage. Sadašnje uništenje džamije Al-Omari dodatno produbljuje tugu i štetu koja je nanijeta kulturološkom i religijskom nasljeđu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.