STRAVIČNA STATISTIKA

UN-ova agencija za izbjeglice u Palestini: U Gazi svakih deset minuta jedno dijete pogine

Prema palestinskim vlastima, tokom izraelskog bombardiranja Gaze, poginulo je gotovo 9.800 Palestinaca

Gaza. Anadolija

N. Č.

6.11.2023

UN-ova agencija za izbjeglice u Palestini (UNRWA) dijeli šokantne podatke o situaciji u Gazi, gdje je svakih deset minuta ubijeno jedno dijete, dok je dvoje povrijeđeno. Ova užasna statistika dolazi mjesec nakon početka izraelskog bombardiranja Gaze.

- Zaštita civila u periodu sukoba nije ideal, nego obaveza i pretpostavka ljudskosti. Civili, ma gdje bili, moraju biti zaštićeni - poručili su oni uz fotografiju djeteta u razrušenoj Gazi.

Prema palestinskim vlastima, tokom izraelskog bombardiranja Gaze, poginulo je gotovo 9.800 Palestinaca. Cilj izraelske vojske je uništiti Hamas nakon što su militanti izveli napad 7. oktobra, usmrtivši 1.400 ljudi. Ovaj cilj dovodi do niza incidenata u kojima su stradali brojni civili, što izaziva zabrinutost širom svijeta.

Sve učestaliji su pozivi međunarodnih zvaničnika za humanitarnim prekidom vatre, no Izrael se ne slaže s takvim prijedlozima, tvrdeći da bi to omogućilo Hamasu da se reorganizira. Ispred kopnene invazije, Izraelci su pozvali Palestince u Gazi da se presele na jug, ali i tamo su izloženi granatiranju. Kopneni napadi i druga faza rata označeni su početkom kopnene invazije, dok Izraelci izvode napade s kopna i iz zraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.