PAUZA I RAZMJENA TALACA

Katar: Nadamo se da je ovo prvi korak ka deeskalaciji sukoba

Katar je odigrao ključnu ulogu u posredovanju sarađujući s Sjedinjenim Američkim Državama i regionalnim partnerima, kojima su izrazili zahvalnost

Sukob u Gazi. Anadolija

N. Č.

22.11.2023

Dr. Majed al-Ansari, službeni portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara, objavio je danas izjavu o postignutom dogovoru između Izraela i Hamasa nakon sedmica intenzivnih pregovora. Katar je, istakao je al-Ansari, odigrao ključnu ulogu u posredovanju, sarađujući s Sjedinjenim Američkim Državama i regionalnim partnerima, kojima su izrazili zahvalnost.

- Sada smo usredotočeni na osiguravanje poštivanja uslova sporazuma od strane obje strane - naglasio je katarski portparol. 

Prema postignutom dogovoru, detalji uključuju provođenje četverodnevne humanitarne pauze s ciljem olakšavanja oslobađanja određenog broja civilnih talaca u zamjenu za zatvorenike u izraelskim zatvorima. Al-Ansari je dodao da se sporazum može produžiti ukoliko se postigne dogovor o oslobađanju dodatnih talaca.

U saopćenju se također izražava nadanje da će ovaj sporazum predstavljati prvi korak prema deeskalaciji i uspostavi dugoročnog primirja. 

- Nakon toga slijedi sveobuhvatan politički proces s ciljem okončanja desetljećima dugog sukoba - stoji u izjavi koja odražava optimizam oko mogućnosti postizanja trajnog mira u regiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.