TUŽNA SUDBINA

Progovorio Amerikanac koji je nevin proveo 48 godina u zatvoru

Simmons je pušten iz zatvora u julu 2023.

Glynn Simmons. Screenshot: BBC

D. H.

6.1.2024

Glynn Simmons gledao je kroz prozor suvozačkog sjedala dok se s prijateljem vozio autocestom u Tulsu u američkoj saveznoj državi Oklahomi. Pogled mu je bio prikovan za noćno nebo obasjano zvijezdama. Bio je to prizor kojem 70-godišnjak nije mogao svjedočiti gotovo pola stoljeća, jer je veći dio života proveo u zatvoru zbog ubojstva koje nije počinio.

"Uzbudljivo je gledati kako opada lišće"

"Uzbudljivo je promatrati promjenu godišnjih doba, opadanje lišća, neke jednostavne stvari koje nisam mogao vidjeti u zatvoru. Nisam mogao uživati u tome", rekao je Simmons za BBC.

Simmons je pušten iz zatvora u julu 2023. U decembru je proglašen nevinim za ubistvo Carolyn Sue Rogers 1974. godine. To je najduža poznata pogrešna osuda u SAD-u. Kazna mu je ukinuta nakon što je okružni sud utvrdio da tužitelji nisu predali sve dokaze odvjetnicima oDbrane, uključujući i to da je svjedok identificirao druge osumnjičene.

Imao je 22 godine kada su on i suoptuženik Don Roberts osuđeni na smrt 1975. godine. Najteža kazna je kasnije pretvorena u doživotni zatvor.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.