NA PRIVATNOM SASTANKU

Netanjahu: Američko priznanje Palestine naštetilo bi miru i naporima za normalizaciju u regiji

Tokom sastanka Netanjahu je rekao Blinkenu da bi američko priznanje palestinske države "naštetilo naporima Vašingtona da proširi krug mira

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu. AP

Anadolija

15.2.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) naglasio je na sastanku s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antonyjem) da bi "američko direktno ili indirektno priznanje palestinske države naštetilo miru i naporima za normalizaciju u regiji", javlja Anadolija.

Izrazio zabrinutost

Američki portal "Axios" na temelju dvojice neimenovanih izraelskih dužnosnika objavio je da je Netanjahu na prošlosedmičnom privatnom sastanku s Blinkenom u Al-Qudsu/Jerusalemu iznio mogućnost da SAD prizna palestinsku državu i izrazio zabrinutost da Vašington (Washington) razmatra takvu opciju.

Netanjahu je rekao američkom državnom sekretaru da će direktno ili indirektno priznavanje palestinske države od strane administracije u Vašingtonu "biti nagrada za one koji su planirali i vodili napad 'Potop Aqsa' koji je je organizirao Hamas 7. oktobra".

Tokom sastanka Netanjahu je rekao Blinkenu da bi američko priznanje palestinske države "naštetilo naporima Vašingtona da proširi krug mira i normalizacije u regiji".

Izraelski premijer i Ministarstvo vanjskih poslova odbili su komentirati ovo pitanje.

Izrael neće promijeniti politiku

S druge strane, visoki izraelski dužnosnik koji nije želio otkriti svoje ime, u razgovoru za portal "Axios", izjavio je da je to pitanje pokrenuto na sastanku Netanjahuovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tačija Hanegbija (Tzachija) i Huseina al- Šeika (Husseina al-Sheikha), jednog od najbližih ljudi palestinskog predsjednika Mahmouda Abasa (Abbasa).

Dužnosnik je rekao da je Hanegbi rekao šeiku da je "jasno dao do znanja da Izrael neće promijeniti politiku koju je provodio decenijama i da napadi u Gazi nemaju šanse završiti dvodržavnim rješenjem".

Prema izraelskom dužnosniku, Hanegbi je prenio da se pitanje ne odnosi na Netanjahuovu vladu i rekao:

- Dok smo imali druge vlade u Izraelu, nije postojala palestinska država. Zato morate biti realni i postaviti praktičnije ciljeve za dan nakon rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.