MANDAT OD 1. OKTOBRA

Turski predsjednik Erdoan čestitao novom šefu NATO-a Ruteu

Erdoan telefonski razgovarao s Ruteom i poželio mu uspjeh na novoj funkciji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Fena

Anadolija

prije 2 dana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) čestitao je odlazećem nizozemskom premijeru Marku Ruteu (Rutte) na izboru za novog generalnog sekretara NATO-a, javlja Anadolija.

Direkcija za komunikacije Turske saopćila je da je Erdoan telefonski razgovarao sa Ruteom i poželio mu uspjeh na novoj funkciji, dok je nizozemski premijer zahvalio turskom predsjedniku na podršci.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka parlamentarne grupe Partije pravde i razvoja (AK) u glavnom gradu Ankari, Erdoan je rekao da je tokom telefonskog razgovora čestitao Ruteu na novoj funkciji.

Predsjednik Turske je rekao da planiraju da se sastanu u Vašingtonu, dok je Rute izrazio namjeru da posjeti Tursku bez čekanja sastanka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Članice NATO-u izabrale su odlazećeg nizozemskog premijera Marka Rutea za novog generalnog sekretara vojnog saveza, navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom danas.

Rute će preuzeti dužnost 1. oktobra i postati 14. generalni sekretar NATO-a kada Jensu Stoltenbergu istekne mandat nakon deset godina na čelu saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.