PROPALA MISIJA

Planirali izvesti historijski let preko Atlantika u balonu na vodik: Nisu daleko došli

Trojica aeronauta poletjela su balonom Torabhaig Atlantic Explorer uz ovacije gledatelja oko 22:30 u petak

Propao plan. ltaflightmagazine.com

Z. K.

prije 2 dana

Pokušaj da se prvi put preleti Atlantik u balonu na vodik propao je sedam sati nakon lansiranja balona. Britanski istraživač Sir David Hempleman-Adams (67) poletio je iz Presque Islea u Maineu s američkim proizvođačem balona Bertom Padeltom (62) te švicarskim znanstvenikom i poduzetnikom Frederikom Paulsenom (72).

Vremenski uvjeti

Trojica aeronauta poletjela su balonom Torabhaig Atlantic Explorer uz ovacije gledatelja oko 22:30 u petak po lokalnom vremenu. Planirani početak leta dvaput je bio odgođen zbog lošeg vremena, ali uspjeli su iz trećeg pokušaja, piše Sky News.

Međutim, zbog vremenskih uvjeta balon je morao letjeti na većoj visini od planirane, što je značilo povećanu upotrebu balasta. 

- Posada je odlučila spustiti balon prije zaljeva St. Lawrence. Zaključili su da ne bi imali dovoljno balasta da dođu do Evrope - kazala je portparolka.

Ponovno će pokušati

Balon je u subotu u 9:40 po lokalnom vremenu sletio blizu Christies Landinga u New Brunswicku u Kanadi. 

- Posada je na sigurnom i dobro. Bila je to vrlo teška odluka i očito su jako razočarani, ali sigurnost je najvažnija. Najviša visina koju su postigli bila je oko 3000 metara - navela je portparolka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.