BLISKI ISTOK

Britanski premijer Starmer: Potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi

Starmer je izjavio kako će nastaviti britansko-izraelsku saradnju

Keir Starmer. AP / Claudia Greco

Anadolija

7.7.2024

Britanski premijer Keir Starmer je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahuom) rekao da je potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi, javlja Anadolija.

Novi premijer Starmer imao je odvojene telefonske razgovore s Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom (Abbasom), saopćeno je sa "broj 10", Ureda britanskog premijera.

Netanjahu i Starmer su se tokom razgovora dotakli sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku. Starmer je izjavio kako će nastaviti britansko-izraelsku saradnju.

Navodeći da je razvoj događaja na izraelsko-libanonskoj granici zabrinjavajući, Starmer je ustvrdio da je potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi, zatvorenici trebaju biti odmah pušteni, a humanitarna pomoć treba biti povećana kako bi se zadovoljile potrebe.

Starmer je naglasio važnost ispunjavanja potrebnih uvjeta za dvodržavno rješenje i financijsku podršku za učinkovito funkcioniranje palestinske administracije.

U saopćenju povodom susreta s Abbasom navedeno je sljedeće:

- Premijer Starmer obavijestio je predsjednika Abbasa o prioritetnim pitanjima kao što su osiguranje prekida vatre, oslobađanje zarobljenika, dostava i povećanje humanitarne pomoći, te finansijska podrška palestinskoj administraciji. Govoreći o osiguravanju međunarodnog legitimiteta Palestine, premijer je rekao da se politika priznavanja Palestine, koju dugo podržavaju kako bi doprinijeli mirovnom procesu, nije promijenila i da je to neosporno pravo Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.