ZRAČNI UDARI

Izrael žestoko napao šatorski kamp u Gazi: Izrael pokušao izvršiti atentat na šefa Hamasa, ubijeno najmanje 100 ljudi,

Mohammed Deif, komandant Hamasovog vojnog krila, i Rafa'a Salameh, komandant Hamasove brigade Khan Younis, bili su meta ovog zračnog napada

gaza - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Z. K.

13.7.2024

Izraelski žestoki zračni napad u Gazi danas je bio usmjeren na vojnog zapovjednika Hamasa Mohameda Deifa, rekli su sigurnosni dužnosnici i radio izraelske vojske, dok ministarstvo zdravstva Gaze tvrdi da je u tom napadu ubijen najmanje 100 ljudi i da je blizu 300 ranjeno.

Mohammed Deif, komandant Hamasovog vojnog krila, i Rafa'a Salameh, komandant Hamasove brigade Khan Younis, bili su meta ovog zračnog napada, potvrdio je IDF.

Njih dvojica su bili u niskoj zgradi između oblasti al-Mawasi i Khan Younisa, u civilnom okruženju, ali ne i u šatorskom kampu za raseljene Palestince, navodi se.

Još nekoliko desetina Hamasovih operativaca također je bilo u području lokacije kada se desio napad, uključujući stražare, kažu vojni izvori. Područja al-Mawasi i zapadne Khan Younis dio su humanitarne zone koju je odredio Izrael, ali IDF kaže da je napad bio tačan i da je ciljao samo lokaciju Hamasa.

Prema procjeni IDF-a, u trenutku izvođenja napada na tom mjestu nije držan nijedan izraelski talac. Vojska još uvijek čeka obavještajne podatke koji će potvrditi da su Deif i Salameh ubijeni u napadu. Za sada nije jasno da li i koliko među poginulim bilo civila.

U međuvremenu, visoki zvaničnik Hamasa negira izraelske izvještaje da je komandant vojnog krila ove grupe Mohammed Deif jutros bio meta izraelskog zračnog napada.

- Izraelske optužbe su besmislice i imaju za cilj da opravdaju užasan masakr. Svi mučenici su civili i ono što se dogodilo bila je ozbiljna eskalacija genocidnog rata, podržana američkom podrškom i svjetskom šutnjom - rekao je za Reuters visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Iznenadni napad

On također kaže da napad pokazuje da Izrael nije zainteresiran za postizanje sporazuma o prekidu vatre. Na društvenim mrežama su objavljeni i neprovjereni snimci napada, a na njima se vide Palestinci kako kopaju po pijesku i ruševinama tražeći preživjele.

Napad je bio "iznenađujući", kažu svjedoci. Snimke Reutersa pokazaju hitnu pomoć koja juri prema području usred oblaka dima i prašine.

Raseljene osobe, uključujući žene i djecu, bježale su u panici, neki držeći stvari u rukama. Svjedoci su rekli da je napad bio iznenađenje jer je područje bilo mirno, dodajući da je ispaljeno više od jedne rakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.