BLISKI ISTOK

Hamas se povukao iz pregovora o primirju u Gazi nakon izraelskog napada na kamp

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da su u tom napadu poginule 92 osobe

Napad na kamp u Gazi. Anadolija

FENA

14.7.2024

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je u nedjelju za AFP da se palestinska militantna skupina povukla iz pregovora o prekidu vatre u ratu u Gazi zbog izraelskog "masakra" i njihovog stava u pregovorima.

Prva faza

Drugi zvaničnik Hamasa rekao je da je vojni vođa grupe Mohammed Deif "dobro" i da radi uprkos izraelskom zračnom napadu u subotu na kamp u južnom pojasu Gaze za koji je rekao da je bio usmjeren na traženog komandanta Hamasa.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da su u tom napadu poginule 92 osobe.

Kako je naveo visoki zvaničnik, politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh rekao je međunarodnim posrednicima Kataru i Egiptu o završetku pregovora o planu prekida vatre koji je prvi iznio američki predsjednik Joe Biden u maju.

Prva faza dogovora podrazumijevala bi šestosedmično primirje uz razmjenu većine talaca koje je uzeo Hamas u napadu na Izrael 7. oktobra za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Prekid vatre

- Haniyeh je rekao da će Hamas "zaustaviti pregovore zbog neozbiljnosti okupacije (Izraela), kontinuirane politike odugovlačenja i opstrukcije i tekućih masakra nad nenaoružanim civilima - rekao je zvaničnik, prenosi France24.

- Hamas je pokazao veliku fleksibilnost u postizanju sporazuma i okončanju agresije i spreman je nastaviti pregovore kada okupaciona vlada pokaže ozbiljnost u postizanju sporazuma o prekidu vatre i dogovoru o razmjeni zarobljenika - dodao je.

Izrael je rekao da je Deif, kojeg smatra jednim od "mojstora" napada 7. oktobra, bio meta napada na kamp Al-Mawasi u južnoj Gazi gdje su se okupile desetine hiljada raseljenih Palestinaca iz dru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.