MAĐARSKI PREMIJER

Viši analitičar ESI-a Adnan Ćerimagić za "Avaz": Orbanova transverzala dijeli EU

On se pozicionira vezano za očekivane promjene u Vašingtonu i postavlja kao neki glavni partner SAD, kazao je Ćerimagić

Ćerimagić govorio o Orbanu. Platforma X

Alen Bajramovic

19.7.2024

S rastom popularnosti Donalda Trampa (Trump) uoči izbora za američkog predsjednika, mađarski premijer Viktor Orban postaje sve otvoreniji u prkošenju zapadnim partnerima unutar EU.

Nedavni susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je samo jedan u nizu Orbanovih poteza koji izazivaju sve oštrije reakcije, pa čak i ideje da se Mađarskoj oduzme predsjedavanje Vijećem EU, koje traje od početka ovog mjeseca.

Mirovna misija

Viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić za "Avaz" je govorio je li Orban usamljen u svojoj misiji ili ipak ima podršku, za sada prešutnu, nekih drugih lidera unutar EU.

- Određeni instrumenti postoje, od oduzimanja prava glasa do rezanja nekih fondova. Mislim da Orban pokušava da testira neke svoje potencijalne saveznike i domete, ali u svakom slučaju on se pozicionira vezano za očekivane promjene u Vašingtonu i postavlja kao neki glavni partner SAD. U tom smislu pomaže kampanji Donalda Trampa – kazao je Ćerimagić.

Uprkos kritikama evropskih lidera koji su ga osudili zbog upotrebe simbola EU tokom posjete Rusiji i Kini i poručili da ne može nastupati niti predstavljati EU na bilo koji način, Orban je otišao i korak dalje.

Odgovarajući da posjete nije obavljao u ime EU, već kao premijer Mađarske, on se predstavio i kao posrednik u angažmanu Trampa na postizanju mira između Rusije i Ukrajine “ako bude izabran u novembru”. Orban je uputio i pismo šefovima zemalja EU, u kojem svoje posjete predstavlja kao “mirovnu misiju”.

Izbor Ukrajine

Ćerimagić podsjeća na nedavni susret Orbana i Trampa i kaže da su njihovi kabineti u stalnom kontaktu, ali “mirovni plan” za Ukrajinu u potpunoj je suprotnosti sa stavovima zapada. Ističe da je njegov osnovni cilj ostaviti utisak da i Ukrajina ima neki izbor.

Platforma X

- Najopasnije s ovim posljednjim aktivnostima Orbana je što se kroz njih pokušava ostaviti dojam da Ukrajina ima izbor između rata i mira, kao da joj Rusija ostavlja neku opciju osim da se za svoje vlastito preživljavanje bori do kraja. Orban cijeli proces gura u smjeru da Ukrajina možda i može da odustane od svog teritorija i da se ruske imperijalističke ambicije možda trebaju kompenzirati – zaključuje Adnan Ćerimagić, viši analitičar ESI-a.

Novi pristup

Put do njegove potencijalne podjele prodrmat će samu Evropu i na površinu će izvući neki novi pristup prema SAD. Ili ćemo, što se iz trenutne perspektive čini izglednijim, zbog djelovanja Orbana i te njegove transverzale, imati podijeljenu Evropsku uniju, što će je učiniti slabijom ne samo u odnosima prema Trampu i SAD, već i u čuvanju vlastitih interesa i razumijevanju šta su njeni interesi, kazao je Ćerimagić.

Sama najava Trampove pobjede izaziva jasnije podjele unutar EU, a ako se ona zaista i desi, poremetit će transatlantske odnose, funkcioniranje institucija NATO-a, kao i odnose unutar EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.