NEMA PREGOVORA

Ni nakon pola stoljeća ne nazire se rješenje "kiparskog slučaja"

Ne postoji druga opcija osim ponovnog ujedinjenja, rekao je kiparski predsjednik

Turski predsjednik. Anadolija

FENA

20.7.2024

Da je Kipar i nakon pola stoljeća daleko od dogovora o ponovnom ujedinjenju pokazalo se danas u političkim porukama prilikom obilježavanja 50 godina od turske vojne intervencije kojom je faktički ova otočna država podijeljena na grčki i turski dio.

- Ne postoji druga opcija osim ponovnog ujedinjenja, rekao je kiparski predsjednik Nikos Christodoulides nakon što je prisustvovao komemoracijama u Nikoziji, posljednjem podijeljenom glavnom gradu svijeta.

Godine 1974. kiparski Grci, nacionalisti i tadašnja vladajuća diktatura u Ateni željeli su Kipar ujediniti s Grčkom, što je rezultiralo vojnim udarom na otoku. Da bi spriječila ujedinjenje s Grčkom, Turska je vojno intervenirala i od tada je otok podijeljen.

Međunarodno priznata Republika Kipar, koja je u međuvremenu postala i članica Europske unije, svoju vlast može realizirati samo nad južnim dijelom otoka, od njegova ostatka odvojenog tampon zonom koja je pod kontrolom UN-a. Drugi dio otoka ili njegovu trećinu čini samoproglašena Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) koju je priznala samo Ankara.

Usprkos izostanku međunarodnog priznanja Turske Republike Sjeverni Kipar, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) odlučan je u protivljenju bilo kakvom ponovnom ujedinjenju ili stvaranju kiparske federacije.

- Smatramo da mogućnost rješenja koje se temelji na jedinstvenoj federalnoj državi na Cipru nije moguće, rekao je turski čelnik u subotu tijekom posjeta sjevernom dijelu podijeljenog otoka.

Dodao je da ne vidi "nikakvu korist" od nastavka pregovora o okončanju podjele ovoga mediteranskog otoka koja se odvija pod okriljem UN-a. Zadnji krug pregovora okončan je bez uspjeha još 2017. godine.

- Što god Erdoan i njegovi predstavnici na okupiranim područjima učinili ili rekli, Turska je, 50 godina kasnije i dalje odgovorna za kršenje ljudskih prava čitavoga kiparskog naroda, kao i za kršenje međunarodnog prava. Jer mi jako dobro znamo što želimo i znamo kako to postići. Želimo napraviti sve što je moguće da bismo oslobodili i ponovno ujedinili svoju zemlju, kazao je Christodoulides.

Međutim, bilo kakvo rješenje za ovaj pola stoljeća zamrznuti konflikt se ne nazire, iako su Grčka i Turska u međuvremenu umnogome relaksirali međudržavne odnose. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.