DEMOKRATSKI KANDIDATI

Ovo su ljudi koji bi mogli zamijeniti Bajdena u utrci za predsjednika SAD

Bajden se oglasio i poslao poruku američkoj naciji, a u zasebnoj objavi je otvoreno podržao Kamalu Haris

Oni mogu naslijediti Bajdena u predsjedničkoj utrci. AP

E. Ć.

21.7.2024

Aktuelni američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) povukao se iz predsjedničke utrke. 

Bajden se oglasio i poslao poruku američkoj naciji, a u zasebnoj objavi je otvoreno podržao Kamalu Haris (Harris) kao demokratsku kandidatkinju za predsjednicu.

Međutim, aktuelna potpredsjednica nije jedina kandidatkinja da zamieni Bajdena.

Deutsche Welle je prije nekoliko dana predstavio ljude koji su na vrhu neslužbenog spiska.

Kamala Haris

Bajdenova potpredsjednica Kamala Haris je najlogičniji izbor. Na izborima 2020. ona je ušla u historiju kao prva žena, prva tamnoputa i prva osoba indijskog porijekla (njenamajka potječe iz Indije) koja je preuzela dužnost američke dopredsjednice.

Ali ova 59-godišnjakinja od početka ima poteškoća etablirati se kao vodeća osoba neovisna o Bajdenu. U prvim danima povjerena joj je zadaća vođenja američkog odgovora na masovno useljavanje iz Latinske Amerike, što je Sizifov posao. Kod obuzdavanja migracije Haris je potpuno zakazala, što Trampov izborni tim vješto koristi protiv nje.

Od 2023. Haris se pojačano zauzima za pravo na pobačaj. U martu 2024. ona je kao prva potpredsjednica posjetila jednu kliniku za pobačaje. Kao žena i dijete doseljenika s Jamajke i iz Indije uspjela je pridobiti potporu većeg broja birača crnačkog i južnoazijskog podrijetla.

Istovremeno ona nastavlja raditi svoj posao u Kaliforniji kao attorney general, zbog čega je dijelovi ljevice napadaju kao "policajku", što je negativno utjecalo i na njena nastojanja oko kandidature za predsjednicu 2019. godine. Attorney general je u Sjedinjenim Državama funkcija koja je kombinacija ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika.

Haris: Ima prednost u odnosu na druge kandidate. AP

Harrs ima bitnu prednost u odnosu na sve druge kandidatkinje i kandidate za zamjenu Bajdena. S obzirom na to da je već Bajdenova potpredsjednica mogla bi u slučaju vlastite kandidature za predsjednicu imati legalan pristup novcu koji su njih dvoje prikupili za predsjedničku kampanju. Skupljen je iznos od oko 91 milion dolara (84 miliona eura). Drugi političari bi se najprije morali potruditi oko prikupljanja novca. Ako ne bi mogli skupiti dovoljno, bili bi u lošijem položaju u odnosu na već etablirani Trampov tim.

Grečen Vitmer

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) ima 52 godine i jedna je od najaktivnijih u Demokratskoj stranci. Ona je u Mičigenu progurala nekoliko naprednih zakona, među ostalim veće porezne olakšice za siromašne obitelji, bolju zaštitu LGBTQ+-zajednice, neke mjere za strožu kontrolu oružja i osiguranje novca kako bi se autoindustrija u Detroitu učinila manje štetnom za okoliš.

Godine 2020. bila je suočena s urotom desnih ekstremista koji su ju namjeravali oteti i suditi joj jer su smatrali da su njezine mjere ograničenja za vrijeme pandemije koronavirusa u Mičigenu bile previše stroge.

Vitmer: Jedna je od najaktivnijih u Demokratskoj stranc. AP

Samo devet dana nakon hapšenja urotnika Tramp je u Mičigenu održao skup na kojem je ponovio kritike politike koju je Vitmer provodila za vrijeme pandemije te potakao svoje pristaše da skandiraju: "lock her up" – zatvorite ju. To je slogan koji su Trampove pristaše skandirale u predizbornoj kampanji 2016. protiv Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Vitmer je u Mičigenu, jednoj od saveznih država koje nekad većinom biraju demokrate nekad republikance, i dalje omiljena i vjerojatno će 2028. kandidirati za predsjednicu SAD. Nakon nedavnog sučeljavanja Bajdena i Trampa anonimni izvori tvrde kako se Vitmer požalila da Bajden više ne može pobijediti u Mičigenu. Ona je to opovrgla.

- Ponosna sam što podupirem Džoa Bajdena kao našega kandidata i 100 posto sam uz njega, kad se radi o tomu da se pobijedi Donalda Trampa - izjavila je ona u jednom priopćenju.

Gevin Njusom

Kalifornijski guverner Gevin Njusom (Gavin Newsom) branio je Bajdena nakon TV-sučeljavanja i odbacio zahtjeve za njegovim povlačenjem.

- Čovjek ne okreće leđa svom kandidatu samo zbog jedne jedine stvari. Koja stranka čini takvo nešto?" – pitao je Njusom na američkoj televizijskoj stanici MSNBC kratko nakon sučeljavanja.

Gevin Njusom. AP

Iako izgleda da je Njusom odlučan ignorirati nagađanja o Bajdenovom nasljedniku, upravo zbog toga njega često spominju kao mogućega kandidata.

Ovaj 56-godišnjak dolazi iz gospodarstva i bio je gradonačelnik San Francisca, prije nego što je postao guverner Kalifornije, najnapučenije i jedne od najbogatijih američkih saveznih država, a na tu dužnost je ponovo izabran.

Ali Njusomove poslovne veze i njegovu političku karijeru mogao bi Trampov tim okrenuti protiv njega, osobito kod tema kao što su vrlo rašireno beskućništvo u njegovoj saveznoj državi i porast krađa u trgovinama u San Franciscu.

Džej Robert Pricker

Džer Robert Pricker (Jay Robert "JB" Pritzker), guverner Ilinoisa, rođen je u jednoj od najbogatijih porodica na svijetu. Ovaj 59-godišnjak je nasljednik imovine Hyatt-hotela, po procjenama gospodarskog magazina Forbes raspolaže čistom imovinom vrijednom oko 3,5 milijarde dolara (2,78 milijardi eura).

Pricker: Rođen u jednoj od najbogatijih porodica na svijetu. AP

On već odavno svoju imovinu koristi kako bi podupirao svoju, kao i predizborne kampanje Demokratske stranke.

2018. je ovaj milijarder postao guverner Ilinoisa. Od tada se zauzimao za progresivnu politiku na području zakona o oružju, prava LGBTQ+ osoba, pobačaja, useljavanja i minimalne plaće.

Pete Butigieg

Sadašnji američki ministar prometa Pete Butigieg (Buttigieg) bio je relativno neupadljiva politička figura prije nego što je 2020. kandidirao za predsjedničku dužnost i nakon toga je osigurao mjesto u Bajdenovoj vladi. A njegova karijera prije toga bila je puno impresivnija.

Nakon završetka studija na Harvardu Butigieg je studirao na Oksfordu i nakon toga radio u konzultantskom poduzeću McKinsey. Za vrijeme osmogodišnje karijere u američkoj mornarici bio je među ostalim šest mjeseci stacioniran u Afganistanu gdje je bio časnik zadužen za informiranje.

Butigieg: Neupadljiva politička figura. AP

2011. je postao gradonačelnik South Benda, grada od oko 100.000 stanovnika u Indiani. 2019. je bio jedan od demokratskih političara koji su htjeli postati predsjednički kandidati, ali se odrekao u korist Bajdena. Bio je jedan od prvih homoseksualaca koji su kandidirali za predsjedničku dužnost. Butigieg je s 42 godine najmlađi kandidat na ovom popisu.

Mišel Obama

Nekadašnja prva dama Mišel Obama (Michelle), supruga bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame (Barack), jedina je kandidatkinja na ovom popisu koja nikad nije imala neku političku funkciju.

Obama: Naklonost po anketama. AP

Ali, ona je i jedina koja u ispitivanjima javnog mnijenja jasno nadmašuje Trampa, ako bi kandidirala za predsjednicu. Prema ispitivanju agencije Ipsos od početka jula ona bi osvojila 50 posto glasova, Tramp bi osvojio 39 posto.

Mišel Obama je u više navrata rekla da nije zainteresirana za predsjedničku kandidaturu. Ali, ako je američka politika nešto pokazala, onda je to činjenica da ništa nije toliko nevjerojatno da bi se moglo unaprijed isključiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.