JEDNA OD NJENIH IZJAVA

Kamala Haris i stablo kokosa postali su viralni: Evo o čemu se zapravo radi

U maju prošle godine ispričala je anegdotu o svojoj majci iz Južne Azije

Kamala Haris. John Locher/AP Photo

N. Aj.

22.7.2024

Dok su demokrati jučer izražavali svoju podršku kandidaturi potpredsjednice Kamale Haris (Harris) za predsjednicu SAD, mnogi su primijetili stabla kokosa uz objave na društvenim mrežama.

- Madam potpredsjednice, spremni smo pomoći - napisao je senator Havaja Brajan Šatz (Brian Schatz) na X-u, zajedno s fotografijom na kojoj se penje na kokosovo stablo.

Guverner Kolorada Džared Polis (Jared) potpisao je svoju izjavu podrške Haris s emojijima kokosa, stabla i američke zastave.

A nakon što je Haris ranije ovog mjeseca posjetila Sjevernu Karolinu, glavni cilj za demokrate, predsjednica Demokratske stranke Sjeverne Karoline Anderson Klejton (Clayton), najmlađa predsjednica državne stranke u zemlji, napisala je na X-u:

- Svi smo danas pali s kokosovog stabla u dvoranu punu demokrata!!!! (Delegati Demokratske stranke Sjeverne Karoline jednoglasno su podržali Harris jučer.)

Ali, šta ustvari imaju kokosova stala s Haris, pitaju se mnogi.

To proizlazi iz izjava koje je Haris dala prošlog maja na ceremoniji polaganja zakletve povjerenika za Inicijativu Bijele kuće za unapređenje obrazovne ravnopravnosti, izvrsnosti i ekonomske prilike za Hispanoamerikance.

Govoreći o važnosti brige za mlade ljude, istaknula je potrebu za podrškom "njihovim roditeljima i njihovim djedovima i bakama, njihovim učiteljima i njihovim zajednicama", objasnivši:

- Jer niko od nas ne živi samo u svom svijetu.

Zatim je ispričala anegdotu o svojoj majci iz Južne Azije.

- Moja majka bi nam ponekad prigovarala i govorila nam: "Ne znam što nije u redu s vama mladima. Mislite da ste upravo pali s kokosovog stabla?" Postojite u kontekstu svega u čemu živite i onoga što je bilo prije vas."

Ta izreka (kao i neke druge izjave Haris) postala je viralna na društvenim mrežama, posebno među mladima, ključnim blokom birača za koje su se demokrati plašili da neće podržati predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) s obzirom na zabrinutost zbog njegove dobi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.