PREDSJEDNIČKI IZBORI

Krenuo je Trampov rat s Kamalom Haris: Ruši je s dva važna pitanja

Izvori unutar Trampove kampanje su rekli da će Haris oslikati kao "kopilotkinju" Bajdenovih politika koje izazivaju nezadovoljstvo kod glasača

Kamala Haris. AP

N. H.

22.7.2024

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Trump) pokušat će pokazati neopredijeljenim biračima da njegova vjerovatna suparnica, aktuelna potpredsjednica Kamala Haris (Harris), ima prste u dva velika pitanja na kojima računa da će pobijediti: imigraciji i troškovima života. 

Izvori unutar Trampove kampanje su rekli da će Haris oslikati kao "kopilotkinju" tih politika koje izazivaju nezadovoljstvo kod glasača. 

Bajdenov (Biden) iznenadni odlazak i podrška Kamali Haris preokrenuli su utrku samo osam dana nakon što je Tramp preživio atentat na predizbornom skupu. 

Izvori su "Reutersu" rekli da se Trampova kampanja sedmicama priprema za Haris, ako Bajden odustane i ona osvoji nominaciju.

- Haris će biti lakše pobijediti nego što bi bilo Džoa Bajdena (Joe Biden) - rekao je Tramp za CNN ubrzo nakon Bajdenove objave u nedjelju.

Trampova kampanja je signalizirala da će nastojati što čvršće vezati Bajdenovu imigracijsku politiku za Haris, a da će druga linija napada biti vezana uz privredu.

Ankete dosljedno pokazuju da su Amerikanci nezadovoljni visokim cijenama hrane i goriva, kao i kamatnim stopama koje kupnju kuće čine manje pristupačnom.

- Ona je kopilot Bajdenove vizije - rekao je Trampov savjetnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti tokom prošlosedmične Republikanske nacionalne konvencije, gdje je stranka imenovala Trampa za svog kandidata u utrci za Bijelu kuću.

- Ako se žele prebaciti na "Bajden 2.0" i imati "gačuću" Kamalu na čelu izbornog listića, dobro stojimo - rekao je savjetnik, ponavljajući uvredu kojom Trampova kampanja pokušava  sedmicama skrenuti pažnju na to kako se potpredsjednica smije.

Reklama od 30 sekundi optužuje Haris da je skrivala Bajdenovo nestabilno stanje od javnosti i nastoji njoj pripisati odgovornost za Bajdenove politike. 

- Kamala je znala da Džo ne može obavljati posao, pa ga je ona radila. Pogledajte šta je učinila: invazija granica, nevjerovatna inflacija, američki san je mrtav - kaže pripovjedač u reklami.

Tramp, poznat po korištenju uvredljivog rječnika u napadu na protivnike, dao je pristašama na skupu u Mičigenu u subotu uvid u uvrede kojima će vjerojatno počastiti Kamalu Haris u narednim danima. 

- Zovem je smijačica Kamala. Jeste li ikada gledali taj smijeh? Ona je luda. Po smijehu se može puno toga zaključiti. Ona je luda. Ona je prolupala - rekao je.

Demokratska stranka tek treba odlučiti kako dalje i još nema jamstava da će Haris biti stranačka kandidatkinja uprkos Bajdenovoj podršci. Haris bi kao demokratska kandidatkinja promijenila utrku na možda nepredviđene načine, rekli su politički stratezi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.