NALAZE SE NA ISPITIVANJU

U Izraelu uhapšeni vojnici zbog mučenja palestinskih zarobljenika, desničari upali u bazu

Ove optužbe navodno uključuju i slučajeve silovanja zatvorenika

Tokom upada prosvjednika. Screenshot

E. Ć.

29.7.2024

Izraelska vojska saopćila je da drži devet vojnika na ispitivanju nakon navoda o "značajnom zlostavljanju" zatvorenika u tajanstvenom objektu u kojem je Izrael držao palestinske zarobljenike tokom rata u Gazi.

Ove optužbe navodno uključuju i slučajeve silovanja zatvorenika. Vojska nije otkrila dodatne pojedinosti o navodnom zlostavljanju, rekavši samo da je njen najviši pravni dužnosnik pokrenuo istragu.

Istraživanje Associated Pressa i izvještaji grupa za ljudska prava razoktrila su katastrofalne uslove u objektu Ste Teiman, koji je najveći pritvorski centar u državi.

Kako se navodi u izvještaju agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice, UNRWA, ranije ove godine su zatvorenici tvrdili da su bili podvrgnuti maltretiranju i zlostavljanju dok su bili u izraelskom pritvoru, bez navođenja objekta.

Izraelski mediji objavili su da su vojni policajci koji su stigli u Sde Teiman u južnom Izraelu da privedu vojnike dočekani s protestima i tučnjavom. 

Kasnije su desetine prosvjednika, koji su došli pokazati podršku vojnicima, upali kroz kapiju objekta, mašući izraelskim zastavama i uzvikujući "sramota." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.