POKAZUJU ANKETE

Heris sustigla Trampa u ključnim državama

Raspodjela među pojedinačnim državama pokazuje da svaki kandidat vodi komotno u jednoj ključnoj državi, dok su u ostalim u tijesnoj konkurenciji

Heris i Tramp. AP Photo

FENA

31.7.2024

Potpredsjednica SAD Kamala Heris izbrisala je vodstvo bivšeg predsjednika Donalda Trampa u sedam ključnih država otprilike sedmicu nakon što je postala vjerovatni demokratski kandidat.

Anketa Bloomberg News/Morning Consulta pokazala je da su Heris i Tramp u tijesnoj utrci u svim ključnim državama, pri čemu 48 posto podržava Heris, a 47 posto kaže da podržava Trampa, prenosi The Hill.

Raspodjela među pojedinačnim državama pokazuje da svaki kandidat vodi komotno u jednoj ključnoj državi, dok su u ostalim u tijesnoj konkurenciji. To je značajan pomak u odnosu na anketu Bloomberg/Morning Consult provedenu početkom jula koja je pokazala da Tramp vodi protiv Bidena ukupno za dva procentna poena, a Tramp je vodio u pet od sedam ključnih država.

Anketa u utorak pokazala je da Heris ima 11 bodova prednosti ispred Trampa u Mičigenu, dva boda prednosti u Nevadi, dva boda prednosti u Arizoni i dva boda prednosti u Viskonsinu.

Tramp u međuvremenu vodi protiv Heris sa četiri boda u Pensilvaniji i dva boda u Sjevernoj Karolini. Kandidati su u Džordžiji bili izjednačeni s podrškom od 47 posto.

Anketa je obuhvatila 4.973 registrovana birača od 24. do 28. jula. Ima marginu greške od jednog procentnog poena.

Anketa Bloomberg/Morning Consult je najnoviji znak da je kampanja Heris imala značajan zamah nakon Bajdenove odluke da ne traži reizbor. Heris je brzo konsolidirala podršku među demokratama u satima nakon što se Bajden povukao, a ona je prikupila više od 200 miliona dolara u svojoj prvoj sedmici kao predsjednički kandidat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.