NOVE REAKCIJE

Rusija: Ubistvo Hanijeha je političko i dovest će do eskalacije napetosti u regiji

Palestinski pokret Hamas potvrdio da je njegov lider Ismail Hanijeh ubijen jutros u zračnom napadu u Teheranu te da iza napad stoji Izrael

Ismail Hanijeh. Anadolija

Anadolija

31.7.2024

Moskva smatra da je ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha političko ubistvo i da će dovesti do eskalacije napetosti u regiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova i specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Bliski istok i afričke zemlje Mihail Bogdanov u izjavi za novinsku agenciju RIA prokomentirao je ubistvo Hanijeha u Teheranu.

Naglašavajući da je riječ o vrlo lošoj situaciji, Bogdanov je rekao: "Ovo je apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo i dovest će do daljnje eskalacije napetosti."

Palestinski pokret Hamas potvrdio da je njegov lider Ismail Hanijeh ubijen jutros u zračnom napadu u Teheranu.

Hamas je saopćio da je Izrael izveo napad u kojem je ubijen politički lider tog palestinskog pokreta Hanijeh. U saopćenju se navodi da je Hanijeh boravio u Teheranu radi učešća na ceremoniji inauguracije novoizabranog iranskog predsjednika Masuda Pezeškiana.

Iranska državna televizija prethodno je javila da je lider Hamasa ubijen u terorističkom napadu na rezidenciju u kojoj je boravio u glavnom gradu Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.