RATNI ZLOČIN

Zastrašujući izvještaj UN-a: Izraelci muče pritvorene Palestince, puštaju na njih pse, simuliraju utapanja

Izvještaj zaključuje da postoje razlozi za vjerovanje da su svi vršitelji dužnosti

Anadolija

D. H.

31.7.2024

Palestinci koje je Izrael pritvorio tokom rata u Gazi većinom se drže u tajnosti te su podvrgnuti mučenju, objavio je danas ured visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih nacija Volkera Turka.

Niz užasnih djela

- Svjedočanstva koja su prikupili moj ured i drugi entiteti govore o nizu užasnih djela poput, između ostalog, simuliranja utapanja i puštanja pasa na zatvorenike, što je flagrantno kršenje međunarodnih zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava - saopćio je Turk.

Najmanje 53 zatvorenika iz Gaze i Zapadne obale umrla su u izraelskim pritvorima od 7. oktobra, pokazuje izvještaj ureda za ljudska prava Ujedinjenih nacija napravljen u periodu između tog datuma i 30. juna.

Pritvaraju ih u tajnosti, nemaju pristup advokatu 

Od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze hiljade Palestinaca, uključujući liječnike, njihove pacijente, stanovnike i zarobljene borce, odvedene su iz te enklave u Izrael, "u pravilu s lisicama na rukama i povezima preko očiju". Hiljade drugih pritvorene su na Zapadnoj obali i u Izraelu, stoji u izvještaju.

- Oni su većinom pritvarani u tajnosti, bez navođenja razloga njihovog pritvaranja, bez pristupa advokatu ili pravosudnom nadzoru - upozorava izvještaj. Turk je pozvao sve strane uključene u sukob da postignu dogovor o prekidu vatre i osiguraju da se poštuje međunarodno pravo i osigura transparentnost o pitanju njegovog kršenja.

Izvještaj zaključuje da postoje razlozi za vjerovanje da su svi vršitelji dužnosti, i Izraela i palestinskih oružanih grupa, "ozbiljno kršili i zloupotrijebili ljudska prava". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.