OZBILJNE OPTUŽBE

Iranski ambasador tvrdi: Hanijehovo ubistvo se nije moglo dogoditi bez odobrenja SAD

Izrael je ovim činom također slijedio politički cilj, s ciljem da poremeti prvi dan nove vlade Islamske Republike Iran, kazao je

Iravani: SAD je odgovoran. AP

Dž. R.

1.8.2024

Iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima okrivio je Sjedinjene Države za smrt vođe Hamasa Ismaila Hanijeha (Haniyeh), tvrdeći da se to ne bi moglo dogoditi bez američkog odobrenja i obavještajne podrške.

Nije zanemarivo

- Odgovornost Sjedinjenih Država kao njihovog strateškog saveznika i glavnih pristalica izraelskog režima u regionu ne može se zanemariti u ovom užasnom zločinu - rekao je Saeed Iravani, stalni predstavnik Islamske Republike Iran pri UN, u govoru u Vijeću sigurnosti u srijedu.

Hamas je rekao da je Hanijeha ubio Izrael, a Iran se zakleo da će osvetiti njegovu smrt. Izrael nije ni potvrdio ni negirao da stoji iza Hanijehovog ubistva.

- Izrael je ovim činom također slijedio politički cilj, s ciljem da poremeti prvi dan nove vlade Islamske Republike Iran, kojoj je prioritet jačanje mira i stabilnosti u regiji, te jačanje saradnje i konstruktivnog angažmana s međunarodnim zajednice - dodao je Iravani.

Nisu bili svjesni

Ranije danas, zamjenik američkog ambasadora Robert Vud (Wood) rekao je da "Sjedinjene Države nisu bile svjesne ili umiješane u očiglednu smrt lidera Hamasa Ismaila Hanijeha (Haniyeh), dodajući da SAD "nemaju nezavisnu potvrdu o Hamasovim tvrdnjama u vezi sa njegovom smrću".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.