SIGURNO SLETJELI

Bivši pilot koji je pokušao ugasiti motore aviona usred leta: Progutao sam čarobne gljive

Emerson je rekao da je uzeo psihodelične gljive dva dana ranije dok je obilježavao smrt svog najboljeg prijatelja

Joseph Emerson. ABC

Z. K.

24.8.2024

Pilot aviokompanije „Alaska Airlinesa“ Joseph Emerson koji je pokušao ugasiti motore putničkog aviona usred leta nakon što je progutao čarobne gljive rekao je da su njegovi postupci "nedokučivi", u nekim od svojih prvih javnih izjava nakon što je optužen za 83 tačke bezobzirnog ugrožavanja.

Zgrabio dvije crvene ručke

U intervjuu za ABC-jevu emisiju Good Morning America, Joseph Emerson opisao je događaje od 22. oktobra kao "30 sekundi svog života koje bih volio promijeniti, a ne mogu". Emerson, koji je kao pilot izvan dužnosti bio ovlašten voziti u kokpitu, pokušao je onesposobiti motore aviona aktiviranjem sistema, a suzbijanje požara, navodi se u federalnoj tužbi.

Avionbroj leta 2059 kompanije „Horizon Air“, koji je letio iz Everetta, Washington, za San Francisco, preusmjeren je u Portland, gdje je sigurno sletio s više od 80 ljudi u avionu.

Nakon što je uhapšen u Oregonu pod optužbom za pokušaj ubistva, Emerson je rekao policiji kako vjeruje da ima živčani slom, mislio je da sanja kad je povukao ručke za vatru u kokpitu i rekao je da je nedavno eksperimentirao s psihodeličnim gljivama.

Emerson je rekao da je uzeo psihodelične gljive dva dana ranije dok je obilježavao smrt svog najboljeg prijatelja, misleći da bi mu mogle pomoći kod depresije. Rekao je kako vjeruje da još uvijek halucinira i da "ništa nije bilo stvarno" dok je sjedio u avionu.

- Postojao je osjećaj zarobljenosti, poput: „Jesam li zarobljen u ovom avionu?“. Ovo nije stvarno, moram se probuditi - kazao je pilot.

Emerson je rekao da je posegnuo i zgrabio dvije crvene ručke ispred sebe koje bi aktivirale sistem za suzbijanje požara u avionu i prekinule dovod goriva u motore na 30.000 stopa.

- Ono što sam mislio je: „Ovo će me probuditi“. Znam što te poluge rade u pravom avionu i moram se probuditi iz ovoga - rekao je Emerson.

Savladala ga posada

Posada je uspjela savladati Emersona i maknuti ga iz pilotske kabine, ali čak i dok se avion spuštao, rekao je da je pokušao zgrabiti drugu polugu koja je upravljala vratima kabine.

Prema izjavi pod zakletvom, Emerson je upozorio stjuardesu: "Morate mi staviti lisice odmah ili će biti loše."

U decembru je optužen za jednu tačku ugrožavanja aviona u prvom stepenu i 83 tačke za nesmotreno ugrožavanje druge osobe, po jednu za svaku osobu u avionu u vrijeme incidenta. Izjasnio se nevinim za optužbe i čeka suđenje.

- Učinio sam nešto nedokučivo za sebe, nešto za što moram preuzeti odgovornost i kajem se - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.