UPRKOS NALOGU SUDA

Poruka iz Mongolije: Energetski smo zavisni od Rusije, nećemo uhapsiti Putina

Ovo je prva Putinova posjeta zemlji koja je ratifikovala Rimski statut i trebalo bi da uhapsi ruskog lidera po nalogu ICC-a u Hagu

Vladimir Putin. Anadolija

N. Aj.

3.9.2024

Mongolija se nalazi u situaciji energetske zavisnosti, što otežava hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda u vezi s ratnim zločinima u Ukrajini, izjavio je portparol mongolske vlade.

- Mongolija uvozi 95 posto svojih naftnih derivata i više od 20 posto električne energije od naših neposrednih susjeda Rusije i Kine… Ove zalihe su ključne za naš opstanak i egzistenciju našeg naroda - rekao je portparol vlade za Politico.

Politika neutralnosti

Dodao je da je Mongolija “uvijek slijedila politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima”, što potvrđuju i njene zvanične izjave.

Portparol vlade je također naveo da Putinova posjeta “odgovara istorijskom presedanu zajedničkog obilježavanja godišnjice pobjede sovjetskih i mongolskih trupa nad Japanom u bici na Halkin Golu 1939. godine”, prenosi Al Jazeera Balkans.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Ulan Batoru sa svojim mongolskim kolegom, što je bila njegova prva posjeta jednoj državi članici Međunarodnog krivičnog suda nakon što je prošle godine izdala nalog za njegovo hapšenje.

Ovo je prva Putinova posjeta zemlji koja je ratifikovala Rimski statut i trebalo bi da uhapsi ruskog lidera po nalogu ICC-a u Hagu. U martu 2023. Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje Putina pod sumnjom za nezakonitu deportaciju djece i ilegalno prebacivanje Ukrajinaca u Rusiju.

Uoči Putinove posjete Mongoliji, Međunarodni krivični sud je saopćio da je zemlja u obavezi da se pridržava zahtjeva Međunarodnog krivičnog suda.

Između supersila

Mongolija, ogromna zemlja od 3,3 miliona ljudi, nalazi se na nezgodnom geografskom mjestu bez izlaza na more između supersila Rusije i Kine, navodi briselski portal.

Portparol ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Georgij Tihi ocijenio je da je neuspjeh Mongolije da uhapsi Putina “težak udarac za Međunarodni krivični sud i sistem međunarodnog krivičnog pravosuđa”.-

- Mongolija je dozvolila optuženom zločincu da izbjegne pravdu, čime je podijelila odgovornost za njegove ratne zločine. Radit ćemo s partnerima kako bismo osigurali da to ima posljedice po Ulan Bator - dodao je Tihi.

Tokom posjete, Putin je pozvao mongolskog predsjednika Uhnagina Hurelsuha na samit zemalja BRICS-a koji će biti održan u Rusiji u oktobru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.