AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken pozvao na suzdržanost nakon eksplozija pejdžera u Libanu

Govoreći na konferenciji za novinare u Egiptu, Blinken je naglasio potrebu da se izbjegne preduzimanje koraka koji bi mogli dalje eskalirati sukob

Entoni Blinken (Antony). BBC

Anadolija

18.9.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pozvao je danas na suzdržanost nakon eksplozija pejdžera u kojima je poginulo najmanje 12 i povrijeđeno blizu 2.800 osoba u Libanu, javlja Anadolija.

Govoreći na konferenciji za novinare u Egiptu, Blinken je naglasio potrebu da se izbjegne preduzimanje koraka koji bi mogli dalje eskalirati sukob između Izraela i grupe Hezbolah.

Rekao je da SAD još uvijek prikuplja informacije o tome šta se dogodilo u Libanu.

- Važno je u potpunosti razumjeti šta se tamo dogodilo - dodao je Blinken.

Pejdžeri, bežični telekomunikacioni uređaji, eksplodirali su jučer u nekoliko oblasti u Libanu, uključujući i glavni grad Bejrut.

Libanski sigurnosni izvori rekli su da je izraelska služba Mossad postavila eksploziv u pejdžere koje su koristili članovi Hezbolaha mjesecima prije nego što su eksplodirali.

- Bežični uređaji bili su opremljeni s nekoliko grama eksploziva koje je teško otkriti, postavljenih u bateriju na način koji osigurava da ih senzori ili bilo koji alat za otkrivanje eksploziva ne mogu detektirati - rekao je za Anadolu Mounir Shehada, bivši koordinator libanske vlade s mirovnom misijom UNIFIL.

Iz Izraela nije bilo komentara o eksplozijama pejdžera, ali Hezbolah je obećao da će uzvratiti napad Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.