KOVALI PLANOVE

Ruska blamaža u Kursku postala još gora: Mjesecima su znali da Ukrajinci stižu

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti

Vojnici u Kursku. AP

Index.hr

prije 3 sata 30 minuta

Rusko vojno zapovjedništvo je predvidjelo ukrajinski upad u regiju Kursk i kovalo je planove kako ga spriječiti nekoliko mjeseci, pokazuju dokumenti za koje je ukrajinska vojska rekla da ih je zaplijenila s napuštenih ruskih položaja u regiji, piše Index.hr.

Ovo otkriće čini nered među ruskim snagama nakon ukrajinskog napada početkom kolovoza još sramotnijim. Dokumenti u koje je Guardian imao uvid također otkrivaju rusku zabrinutost za moral u Kursku, koja se pojačala nakon samoubojstva vojnika na fronti koji je navodno bio u "dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci."

Otkud dolaze dokumenti?

Zapovjednici jedinica dobivaju upute da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

Guardian nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenata, iako oni nose obilježja autentične komunikacije ruske vojske. Krajem kolovoza, Guardian se susreo s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji su ih zaplijenili dokumente i to samo nekoliko sati nakon što su napustili ruski teritorij. Tim je rekao da je uzeo dokumente ruskog ministarstva unutarnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regiji Kursk i kasnije dao niz dokumenata na pregled i fotografiranje.

Neki od dokumenata su tiskane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji bilježe događaje i probleme na određenim pozicijama. Najraniji unosi datirani su s kraja 2023., dok su najnoviji dokumenti iz samo šest tjedana prije nego što je Ukrajina pokrenula upad u regiju Kursk 6. kolovoza.

Dokumenti uglavnom dolaze iz jedinica ruske 488. gardijske motorizirane streljačke pukovnije, a posebno iz druge satnije njezine 17. bojne.

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio Zapad

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti, jer je planiranje bilo ograničeno na vrlo mali broj ljudi. Ali ruski vojni dokumenti sadrže višemjesečna upozorenja o mogućem upadu u to područje i pokušaju zauzimanja Sudže, grada od 5000 stanovnika koji je sada pod ukrajinskom okupacijom više od mjesec dana.

Unos od 4. siječnja govori o "potencijalu za proboj državne granice" od strane ukrajinskih naoružanih skupina i naređuje pojačanu obuku kako bi se pripremile za odbijanje svakog napada. Dana 19. veljače zapovjednici postrojbi upozoreni su na ukrajinske planove za "brzi prodor iz regije Sumi na ruski teritorij, do dubine od 80 km kako bi se uspostavio četverodnevni 'koridor' prije dolaska glavnine snaga ukrajinske vojske na oklopnim vozilima".

Sredinom ožujka, postrojbe na granici dobile su naredbu da pojačaju obrambene linije i "organiziraju dodatne vježbe za vodstvo jedinica i uporišta u vezi s pravilnom organizacijom obrane" u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Konkretno upozorenje

Sredinom lipnja unešeno je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove "na pravcu Junakivka-Sudža, s ciljem preuzimanja Sudže", što se u kolovozu i dogodilo. Postojalo je i predviđanje da će Ukrajina pokušati uništiti most preko rijeke Sejm kako bi prekinula ruske opskrbne linije u regiji, što se također kasnije dogodilo. U dokumentu iz lipnja Rusi se žale da su njihove postrojbe stacionirane na fronti "u prosjeku popunjene samo 60-70% i prvenstveno sastavljene od slabo obučenih rezervista".

Kada je došlo do ukrajinskog napada 6. kolovoza, mnogi ruski vojnici napustili su svoje položaje, a u roku od tjedan dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudžom. "Pobjegli su, a da se nisu čak ni evakuirali ili uništili svoje dokumente", rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplijenio dokumente.

Stotine zarobljenih Rusa

Tijekom kaotičnog povlačenja Rusa, ukrajinske snage zarobile su stotine ruskih vojnika, od kojih su mnogi bili vojni obveznici, od kojih se općenito ne očekuje da će sudjelovati u borbi. Roditelji jednog vojnog obveznika iz druge satnije, koji se nalazi u dokumentima, snimili su u kolovozu video apel, identificirajući ga kao svog 22-godišnjeg sina Vadima Kopilova, rekavši da je bio zarobljen u blizini Sudže i pozvali ruske vlasti da ga razmijene

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku tijekom prošle godine, u jednom slučaju govoreći o potrebi kopanja tzv. "rovova mamaca" i položaja kako bi se zbunili ukrajinske izviđačke bespilotne letjelice. "Treba izraditi makete tenkova, oklopnih vozila i topničkih bacača, kao i lutke vojnika, te ih povremeno premještati", stoji u jednoj naredbi.

Lažni položaji

Dodaje se da bi na lažne položaje trebalo poslati nekoliko vojnika koji bi noću palili vatre i hodali s baterijskim svjetiljkama, te da bi Rusija trebala na radiju komunicirati o tim položajima u nadi da će ih Ukrajinci presresti. Nije jasno jesu li takvi položaji ikad napravljene. Pripadnici ukrajinske jedinice koji su posljednjih tjedana upravljali izviđačkim dronovima na tom području rekli su za Guardian da nisu vidjeli nikakve dokaze o takvim položajima.

U ožujku, ruski dokumenti bilježe da je bilo sve više incidenata ukrajinskih diverzantskih grupa koje su ulazile iza ruskih linija noseći ruske uniforme. "Kako bismo spriječili infiltraciju neprijatelja u naše borbene formacije... zapovjednici trebaju implementirati upotrebu identifikacijskog markera varijante n6, izrađenog od materijala širine 8 cm, koji se pričvršćuje pomoću nevidljive trake", stoji u zapovijedi iz tog mjeseca.

Ozbiljni problemi s moralom

Zakopani u suhoparnom, vijugavom službenom jeziku znakovi su ozbiljnih problema s moralom na fronti. "Analiza trenutne situacije u vezi sa samoubojstvima pokazuje da je pitanje stradavanja vojnika kao posljedica suicidalnih incidenata i dalje napeto", stoji u jednom unosu. U njemu se govori o incidentu koji se navodno dogodio 20. siječnja ove godine, kada je vojni obveznik na stražarskom mjestu i pucao sebi u trbuh.

"Istraga incidenta utvrdila je da je uzrok samoubojstva i smrti bio živčani i psihički slom, uzrokovan njegovim dugotrajnim stanjem depresije zbog službe u ruskoj vojsci", stoji u rukom pisanom izvješću o incidentu.

Kako bi se spriječili daljnji takvi incidenti, zapovjednici postrojbi dobivaju upute da identificiraju vojnike koji su "psihički nespremni ispuniti svoje dužnosti ili su skloni devijantnom ponašanju, te organiziraju njihovo premještanje i prebacivanje u vojne medicinske ustanove".

Daljnje upute o održavanju morala dolaze u nedatiranom, tipkanom dokumentu koji objašnjava da bi vojnici trebali dobiti 5-10 minuta dnevno, kao i sat vremena jednom tjedno političke poduke, "s ciljem održavanja i podizanja političkog, moralnog i psihološkog stanja osoblja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.