ODRŽAO GOVOR

Tramp se uzda u Jevreje: Bit ću vaš najbolji prijatelj kojeg ste ikada imali u Bijeloj kući

Ponovio kontroverznu tezu da Jevreji koji glasaju za demokrate trebaju preispitati svoje odluke, rekavši da “trebaju pregledati glavu”

Donald Tramp. Mreža X

N. Aj.

prije 3 sata 11 minuta

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je u obraćanju Izraelsko-američkom vijeću istaknuo svoju posvećenost američkim Jevrejima, tvrdeći da će biti njihov “branitelj, zaštitnik i najbolji prijatelj kojeg su ikada imali u Bijeloj kući”.

Tramp u posljednje vrijeme često spominje Jevreje kako bi ih pridobio da glasaju.

Također je kazao kako smatra da je već ispunio to obećanje tokom svog prvog mandata, ističući političke poteze koje je povukao u korist Izraela, a koji uključuju premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, što su bile ključne tačke njegovih bliskoistočnih politika.

Trampa je na tom događaju predstavila Miriam Adelson, udovica milijardera i kasino magnata Šeldona Adelsona (Sheldon), koja je također suvlasnica NBA tima Dallas Mavericks. 

U znak zahvale, republikanski kandidat je podsjetio da je “dao” Golansku visoravan Adelsonima, svojim glavnim finansijerima, koji su dolazili u Bijelu kuću “gotovo više nego iko”.

U svom govoru Tramp je također kritikovao trenutnu Bajdenovu (Biden) administraciju, posebno potpredsjednicu Kamalu Haris (Harris), zbog njihovog pristupa ratu između Izraela i Hamasa te zbog, kako je on nazvao, antisemitskih protesta na univerzitetima i drugim mjestima u Americi. U svom prepoznatljivom stilu, Tramp je ponovio kontroverznu tezu da Jevreji koji glasaju za demokrate trebaju preispitati svoje odluke, rekavši da “trebaju pregledati glavu”.

Američki Jevreji su tradicionalno skloniji demokratima na saveznim izborima i to se do danas nije promijenilo, no tek mali pomak u njihovu glasanju mogao bi odrediti pobjednika u novembru.

U ključnoj saveznoj državi koja određuje pobjednika izbora - Pensilvaniji, živi više od 400.000 Židova, a tu je 2020. Bajden pobijedio s prednošću od 81.000 biračkih glasova.

Glasnogovornik kampanje Kamale Haris, Morgan Finkelstein je prije Trampovog govora kritizirao bivšeg predsjednika zbog povremenog povezivanja s antisemitima. Tramp je odbacio sve optužbe kada je riječ o antisemitizmu, istaknuvši u govoru u četvrtak da mu je zet Jevrej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.