GENERALNI SEKRETAR

Rotacija na čelu Sjevernoatlantskog saveza: Mark Rute preuzima NATO!

Na čelu Alijanse 10 godina bio Jens Stoltenberg. Sigurno će Ruteu BiH biti prioritetna, kazala je Gupta

Stoltenberg i Rute: Danas primopredaja. AP

Nerma Ajnadžić

prije 3 sata 24 minute

Nizozemac Mart Rute (Rutte) danas zvanično preuzima mandat generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza (NATO) od Norvežanina Jensa Stoltenberga koji je tu funkciju obnašao 10 godina.

Najvažniji saveznik

Obojica će se obratiti zaposlenima nakon primopredaje, a potom će Rute govoriti i na konferenciji za novinare, gdje se očekuje da će se osvrnuti i na zemlje zapadnog Balkana, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Profesorica Univerziteta u Mostaru i predsjednica Atlantskog vijeća u BiH Dijana Gupta kazala je za „Dnevni avaz“ da je Stoltenberg savršeno vodio Savez te da je sigurna da će novi generalni sekretar NATO-a Rute ići tim putem.

- NATO vodi mirotvornu politiku, odbrambenu, te je najvažniji vojnopolitički saveznik svijetu koji čuva mir. Nema niko jači od NATO-a. Rute funkciju generalnog sekretara preuzima u trenutku kada imamo raznih žarišta u svijetu. Sigurno će biti uključen maksimalno i kada je BiH u pitanju, što je nama prioritet, jer smo mi svoju slobodu ovdje teško čuvali. Potreban nam je trajni mir - kazala je Gupta.

Naglasila je da je BiH i ranije Ruteu bila među primarnim zemljama, još dok je bio premijer Nizozemske.

Gupta: Nema niko jači od NATO-a. Facebook

Provesti reforme

- Prema mojoj procjeni, prioritetnije nam je da uđemo u NATO. Tu imamo primjer Hrvatske, koja je 2009. godine ušla u NATO, a 2013. u EU. Bitno je da provedemo reforme, jer, kako su vezane za EU, tako su vezane i za NATO, te da o njima javno govorimo, jer bi naši građani trebali biti obaviješteni, da znaju da, ako provedemo reforme koje se od nas traže, i za NATO i za EU, to uključuje da će BiH i njeni građani mnogo bolje živjeti u svakom segmentu, a svakako i sigurnosno - kazala je Gupta.

Naglasila je da BiH treba otvorenog srca dočekati Rutea, „koji je već dolazio u BiH, nadam se da će svakako u skorije vrijeme doći i kao generalni sekretar NATO-a“.

- Želim i da naša politika snažno podrži sve ovo što smo uradili i da implementiramo to. Sigurno će Ruteu BiH biti prioritetan i pregovarački status - rekla je Gupta.

Važan partner

Nedavno je iz sjedišta NATO-a u Briselu za „Avaz“ rečeno da je BiH važan partner za Alijansu, koja već godinama podržava mir i stabilnost, „kao i reformske procese u zemlji, i nastavlja to činiti, kroz našu opsežnu saradnju“.

Zvaničnik NATO-a je dodao da su saveznički lideri ponovili strateški značaj zapadnog Balkana za Alijansu na posljednjem samitu NATO-a, koji je u julu održan u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.