URAGAN MILTON

Džemila Jenny Krivdić sa Floride za “Avaz”: Teže su mi vijesti iz Jablanice, ovdje smo imali upozorenja i evakuaciju

Sinoć sam vidjela da je na stadionu spremno 7.000 radnika, koji su spremni da počnu sanaciju elektro – mreže.

Džemila Jenny Krivdić sa Floride. Avaz

Alen Bajramovic

prije 7 sati 20 minuta

Nekoliko osoba je poginulo, pojedina područja su poplavljena, oko milion ljudi je evakuirano, a više od dva miliona na Floridi ostalo je bez struje nakon udara uragana Milton. Iako će se posljedice moći sagledati tek kada svane, jer snažan vjetar obalu je pogodio tokom noći, Goraždanka Džemila Jenny Krivdić ipak kaže da su joj teže pale vijesti o katastrofi u Donjoj Jablanici od onog što doživljava u Klirvoteru (Clearwater).

- Ovdje smo imali blagovremene najave i svu pomoć pri evakuaciji i smještaju. Evakuacija se vrši po zonama i po nadmorskoj visini. Stanovnici A, B i C zone su imali upozorenje da se moraju evakuisati iz svojih domova zbog poplava koje dolaze s uraganom, jer voda odnese više života nego vjetar. Ovdje se škole zatvaraju i pretvore u sigurna mjesta, opremljena generatorima za slučaj da nestane struje. Dio je namijenjen pacijentima kojima bi bez medicinskih aparata i struje život bio ugrožen. Obezbjeđeni su čak i prostori za ljude koji žele dovesti svoje životinje, jer ovdje se puno vodi računa najprije o djeci, a onda o životinjama – kaže Krivdić.

S porodicom živi u zoni u kojoj poplave nisu moguće, 28 metara iznad nivoa mora, pa nije bilo potrebe za evakuacijom. Tačnih podataka o broju nastradalih još nema, ali su žrtve neizbježne jer jedan broj stanovnika ne želi napustiti svoje kuće, iako im je osiguran i prijevoz do sigurnih lokacija.

Stadion. Avaz

- Sinoć sam vidjela da je na stadionu spremno 7.000 radnika, koji su spremni da počnu sanaciju elektro – mreže. Za ovakve scenarije na Floridi morate biti spremni. Stalna izloženost opasnosti razvila je proizvodnju posebnih materijala. Imamo “Hurikan impact” prozore, kojima ni metak ne može ništa, a štite nas u slučaju kada drveće ili neki drugi predmeti lete. Na krovove se ugrađuje zaštita koja ih čuva od uništenja, a starije od 15 godina osiguravajuće kuće ne žele da osiguraju, pa možeš imati i stariji krov ali ostaćeš bez njega – pojašnjava Krivdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.