CRVENO MORE

Huti zamalo potopili američki nosač aviona: Incident izazvao zabrinutost u Pentagonu

Projektil je letio veoma nisko, što je onemogućilo američkoj posadi da blagovremeno dobije upozorenje i da presretne projektil

Američki nosač aviona. Screenshot

N. Aj.

prije 4 sata 45 minuta

"Huti su umalo potopili američki nosač aviona", tvrdi se u najnovijem izvještaju Pentagona koji je postao dostupan javnosti. Cijeli incident je još strašniji ako se uzme u obzir da je raketa kojom su gađali pala na 200 metara od nosača a nije bila pogođena odbrambenim sistemima samog broda.

Novi izvještaj otkriva da je ranije ove godine jedan projektil jemenskih Huti pobunjenika zamalo potopio američki nosač aviona u regionu Bliskog istoka.

Ovaj incident izazvao je iznenađenje i brojna pitanja, s obzirom na to da je projektil pao samo 200 metara od broda USS Dwight D. Eisenhower.

Karakteristike projektila

Prema nekim izvorima, projektil je bio balistički protivbrodski tip i letio je veoma nisko, što je onemogućilo američkoj posadi da blagovremeno dobije upozorenje i da presretne projektil. Na kraju, projektil je pao u more samo 200 metara od nosača aviona, što ukazuje na to da je američka mornarica za dlaku izbjegla katastrofu.

Povratak na ranije napade

Prvi put od Vijetnamskog rata, američki nosač aviona našao se na udaru, kada su Huti saopćili da su izveli raketni napad na brod Eisenhower u Crvenom moru. Samo 24 sata nakon prvog udara, Huti su ponovili napad, gađajući nosač aviona i četiri druga plovila, što dodatno oslikava njihov rastući vojni kapacitet.

Posljedice za američku mornaricu

Da su uspjeli da pogode tako veliki i značajan brod američke flote, Huti bi postigli ogromnu pobjedu, ozbiljno narušavajući ugled mornarice Vašingtona i pokazali svijetu da mogu da nanesu štetu svojim naoružanjem.

Odbrambeni sistemi nosača

Nosač aviona nosi raznovrsno odbrambeno naoružanje, uključujući rakete zemlja-zrak i sisteme za suzbijanje prijetnji iz blizine. Ipak, uprkos svom naoružanju, nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower ima svoje ranjivosti i često postaje meta dronova i projektila Hutija dok plovi Bliskim istokom.

Reakcije na incident

Ovaj incident sigurno je zabrinuo američku mornaricu, a mnogi komentatori na internetu ukazuju da američka flota nije spremna za svjetski rat, naročito protiv Kine. Kada je USS Dwight D. Eisenhower poslan u vode Bliskog istoka, nosio je veliki arsenal, ali svaki nosač aviona postaje meta broj jedan za neprijatelje Vašingtona.

Huti i njihovi napadi

Huti, koje podržava Iran, napali su brodove povezane sa Izraelom i u vlasništvu SAD i Velike Britanije u raznim morima. Njihovi napadi pokazuju da postaju sve smjeliji, a sada potvrđeni napadi na američki nosač aviona Dwight D. Eisenhower ukazuju na rastuću sposobnost ove grupe da se suprotstavi savremenim vojnim snagama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.