KOMENTAR DANA

Nacionalna sramota

Ako smo već počeli planirati kako da ljude zamijenimo dronovima, evo dobre prilike da od nečega krenemo

U novoj nesreći ponovo tražimo utjehu da barem ljudskih žrtava nije bilo. Avaz

Piše: Alen Bajramović

4.8.2022

Gori još jedan bh. grad, malobrojni vatrogasci, s davno proizvedenim vozilima i opremom, očajničkim naporima pokušavaju spasiti kuće i spriječiti širenje požara, a stanovnici okoline Neuma zbrajaju ogromne štete. Štab Civilne zaštite šalje apele za pomoć već umornim pilotima Oružanih snaga BiH, ali i vlastima susjedne Hrvatske. Pomoć iz zraka ponovo je potrebna, a domaći resursi nedovoljni. U novoj nesreći ponovo tražimo utjehu da barem ljudskih žrtava nije bilo.

Iz godine u godinu požari haraju Hercegovinom, spas često donese kiša, a vlasti nastavljaju s novim obećanjima, elaboratima i procjenama kako da nabavimo te famozne air traktore.

Svakog čuda za tri dana dosta pa se, u državi u kojoj ih ne fali, prije nego što i dim iščezne s požarišta, svi okrećemo drugim problemima i novim temama, ali krajnje je vrijeme da neko konačno skrati ovu tursku sapunicu koja već predugo traje.



Alen Bajramović. Avaz

U najmanju ruku, sramota je da država, koja je u prvih sedam mjeseci ove godine uknjižila 935 miliona KM viška prihoda, dakle 935 miliona više nego u istom periodu prošle godine, nije u mogućnosti izdvojiti oko 16 miliona KM, koliko košta par takvih letjelica. Osim što bi ljude na terenu poštedjeli napora na često nepristupačnim terenima, barem dva air traktora poštedjela bi nas i nacionalne sramote i gubljenja dostojanstva zbog stalno ispružene ruke prema susjedima, koji i sami muku muče s požarima, a s kojima često i nismo baš u najboljim odnosima.

Ako smo već počeli planirati kako da ljude zamijenimo dronovima, evo dobre prilike da od nečega krenemo - zamijenimo iscrpljene vatrogasce, mještane i volontere i njihovu dotrajalu i nedovoljnu opremu letjelicama koje odavno imaju sve države (pa ne radi se o svemirskim letjelicama?!) koje misle o sigurnosti svojih građana i njihove imovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.